mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Guldpennan

13-12-12
Nobeldagen brukar uppmärksammas på lite olika sätt, i skolor såväl som på andra ställen.

För Kyrkbackskolans del utgjorde dagen en festlig avslutning av två projekt som pågått en längre tid. 
Det ena handlar om en diktskrivartävling, där alla klasser 6 – 9 var för sig lämnat in sina alster som sedan bedömts av en tvåpersoners jury. Den har bestått av Inger Aftonljus (f.d.lärare och numera journalist på Kopparbergar'n) och Louise Dahlqvist, som jobbar i skolans mediatek.

- Egentligen är det omöjligt att tävla i poesi och dikt, säger Inger. En dikt kan ju upplevas så olika från person till person, men vi var överraskade av den samsyn som visade sig i det slutliga urvalet.
Vi har utgått från innehåll, känslor, bildspråk och ev. budskap i dikten, men också ordval, rytm och övrig språkbehandling. Ändå kan det vara svårt att skilja ut de nominerade från de övriga.

- Skillnaden kan vara hårfin ibland, för alla har faktiskt gjort väldigt bra ifrån sig, säger Louise.

Vid redoisning av resultatet kallades alla nominerade författare upp på scenen och fick där veta vilken dikt som utsetts till den bästa i varje klass. Rektor Ewa Wikström delad ut pris till vinnarna, som också fick sina dikter upplästa av svensklärare Marie-Louise Wegelius.

Juryn hade också utsett en dikt till den bästa bland alla de inlämnade. Det valet föll på ”Bakom dörren” skriven av Nora i nian.

Här är hennes dikt:

Bakom dörren finns frihet.
Bakom dörren fins dagsljuset.
Bakom dörren finns livet.
Jag vet att de finns,
Jag vet att någon väntar på mig,
Jag vet att folket i byn letar efter mig,
Jag önskar att jag kunde gå hem,
Jag önskar att jag får träffa dig.
Bakom dörren finns.....

I samband med redovisning av det andra stora författarprojektet, ”Min egen bok” fick eleverna besök av en etablerad författare, nämligen Anette Skåhlberg.
Hon presenterade sig själv, berättade lite om de cirka trettio böcker som hon skrivit och besvarade villigt elevernas frågor. Hon fick också hedersuppdraget att klippa bandet inför ”boksläppet”.

Tyvärr blev det inte tillfälle att ta del av innehållet i elevernas böcker, men förhoppningsvis kan de ändå hitta sina läsare på ett eller annat sätt. Det är de här elevförfattarnas ansträngningar värda.
Varför inte en uppläsningskväll på Biblioteket, där både böcker och dikter får den uppmärksamhet de förtjänar?

Hela ”Nobeldagen” inramades också med musik, framförd av skolorkestern. Om den har vi skrivit mycket positivt tidigare, och de var lika bra som alltid, men den här gången var det författarna som stod i centrum.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm