mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Hur påverkar det oss?

13-12-13
Med anledning av att migrationsverket just nu i dagarna fyller hotellet i Ställdalen med flyktingar, har Kopparbergar'n pratat med vårt kommunalråd, Ewa-Leena Johansson, om hur detta påverkar vår kommun. 

- All placering av flyktingar och asylsökande sker genom statliga beslut. Det sker genom avtal mellan migrationsverket och de fastighetsägare som är villiga att ta emot. Kommunen kan inte säga nej, förklarar Ewa-Leena. Men vi har påtalat för migrationsverket att mottagandet innebär ökade påfrestningar, i synnerhet för en liten kommun.

Men nu är det ju så, att det är i små och fattiga kommuner, som det finns gott om tomma lägenheter, och därför kommer det många just till Ljusnarsberg. I dagsläget har vi cirka 500 asylsökande som bor i vår kommun, och det är klart att det påverkar vår organisation, särskilt vad som gäller skolan, eftersom ungefär 20 procent är barn. 

- Det lär ju komma många barn bland de kvotflyktingar som just är på väg hit? Men de ska ju bara stanna i vår kommun en kort tid. Ska de ändå in i skolan här? Och vore det då inte bättre att de undervisas i en särskild grupp, varför inte i Ställdalen, undrar vi. 

- Migrationsverket har sökt dispens för dem, svarar Ewa-Leena. Vi anser att det vore bättre att barnen får börja sin skolgång i den kommun där de blir mera varaktigt placerade. Men skolverket trycker på att alla barn ska integreras i skolan så fort som möjligt. En kort tid i förberedelseklass och sen ut till de ordinarie klasserna. 

- Men täcker inte migrationsverket alla kostnader, undrar vi. 

- Det är ju tänkt så, men det uppstår alltid kostnader som inte täcks av migrationsverkets bidrag. Kommunen har så kallat vistelseansvar för de nyanlända, och visst tär det på ekonomin.

Det känns inte riktigt bra, att småkommuner ska behöva ta den smällen, medan rikare kommuner slipper. På något sätt borde alla kommuner vara med och dela på kostnaderna för flyktingar och asylsökande. 

Vi frågar också hur det ligger till med de ensamkommande flyktingbarnen, de som bor på Bergsgården. 

- Där bor för närvarande tolv barn, säger Ewa-Leena. Men vi har också ett antal barn som är familjehemsplacerade, och dem har vi också ansvar för. Så totalt ligger vi nog på gränsen på det avtal vi har. Det gäller 18 barn. 

Vi tackar Ewa-Leena för de svar som vi fått på våra frågor, och vi kommer att följa upp med fler artiklar inom kort.

Text: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm