mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Hänt i Ljusnarsbergs Församling

13-12-11

1:a Advent invigdes tillbyggnaden av Ljusnarsbergs kyrka. Men eftersom det var över 160 högmässobesökare den dagen var det inte fotograferingsvänligt så vi tog en närmare titt på nybygget 2:a advent då det var mässa för barn och vuxna.

Redan i början på 70-talet började personal och förtroendevalda att prata om en tillbyggnad av brudkammare. Tillbyggnaden tillfredsställer de förväntningar som fanns på att få något väl fungerande lokal. Den består av en liten hall som man kan komma in i både utifrån och från kyrkorummet.

Det finns en stor handikappanpassad toalett med skötbord för de riktigt små. En brudkammare med tillhörande lite pentry gör att utbyggnaden fyller de behov som finns. Nu har både dopgäster och bröllopsföljen möjlighet att i lugn och ro får samla sig inför den kommande cermonin.

På invigning talade Sivert Bäck, kyrkorådets ordförande och Raol Hjertström, länsantikvarie. Sivert Bäck uttrycket kyrkorådets tillfredsställels över att det projektet äntligen var i hamn och att det blev så bra. Trycket på att komma fram till en lösning ökade i och med att lagen om tillgänglighet av offentliga lokaler tillkom.

Raol Hjertström gav en kulturhistorisk infallsvinkel. Det har förekommit diskussioner om att bygga inne i kyrkorummet men det hade varit att förstöra något av mycket stort värde. Ljusnarsbergs kyrka är unik och skall så förbli.
Ser man utbyggnaden utifrån tänker man nästa inte på att den är nyuppförd. Det är bara fönstret som vittnar om det och det förklarade Hjertström med att det var meningen så det skulle finnas ett tidsbevis på byggnadens plats i historien.

2: Advent hölls mässa för små och stora. Då var det också avslutning på kyrkans barntimmeverksamhet för den här terminen.

Några av barnen deltog med sång i mässan.

Avslutningen fortsatte sedan med fest i församlingshemmet. Där fanns Doris och Monique som är ledare för barnverksamheten. 

Man möttes av julmusik som spelades på dragspel och gitarr av Kent och Lillie Gullarbergs från Grängesberg. Det inbjöd till dans runt granen för både stora och små. Ett 40-tal barn, föräldrar och andra anhöriga deltog.

Efter en stunds dansande började det lukta varm korv i lokalen och dansen avslutades med ett par ”raketer”. Korv, saft och julmust fick en strykande åtgång. Det fanns också kaffe, saffransbröd och pepparkakor.

 

Mitt upp i tuggandet och pratandet kom tomten på besök. Alla fick en godispåse.
Naturstudieskolans deltagare gav ett prov på vad de gjort under hösten. Alla hade gjort en liten bok om sina upplevelser. Det fanns foton och prov på olika djurspår. Man hade samlat blad och gjort färgtryck med. Fina figurer av wellpapp var också inklistrade. Mycket fantasifullt och fint.

Doris och Monique hälsade alla barnen välkomna tillbaka igen vecka 4. Naturskolan något senare.
Vi önskar alla som deltog en riktigt God Jul.

Text: Thyra Lundell
Foto: Bengt Lundell

Kommentera

mm mm