mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Besök på fröodling

13-08-10

Dimitrios Karalis heter mannen som lämnae storstadslivet bakom sig för att slå sig ner som fröodlare i Storå. Några medlemmar ur Ljusnarsbergs Trädgårdsförening gjorde nyligen ett besök hos honom och tittade på hans odlingar. Margareta Torstensson har berättat om besöket för Kopparbergar'n och Ingrid Karlström tog några bilder.



De flesta trädgårdsodlare brukar ju safta, sylta, syra eller frysa in frukterna av sina odlarmödor, förutom allt de konsumerar färskt, men Dimitrios har en annan inriktning. För honom är fröna det viktigaste resultatet, men det är inte vilka frön som helst, utan frön från äldre sorter, som bör bevaras.
Dimitros är långt ifrån ensam om arbetet att bevara mångfalden och variationen bland trädgårdsväxterna. Det finns till och med en förening, Sesam, med samma syfte och som har kontakter med genbanker, andra bevarandeorganisationer och fröfirmor över hela världen för utbyte av fröer.
Dimitrios har specialiserat sig på fröodling av ärt- och bönväxter, men även andra, som palsternackor och rödbetor får växa till frösättning i hans trädgård.



Här är det ett naturligt odlingssätt som råder och i stället för bekämpningsmedel används nässelvatten. Konventionella bekämpningsmedel och andra kemikalier från industri och jordbruk är numera en av de fem vanligaste dödsorsakerna i världen, enligt svt nyligen. 

Det stora växthuset har han byggt själv och alla krukor är återbrukade.
Den som vill veta mera om hur man odlar utan gifter kan besöka Fobo, som betyder Förbundet Organisk-Biologisk Odling. Kagus.nu är ett annat bra ställe för den odlingsintresserade.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm