mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Guldvaskningstävlingen

13-08-03

Huvudinslaget i 2013 års GuldRush var förstås de internationella guldvaskartävlingarna där även svenska mästare korades.
Många kanske anser att guldvaskning är en väldigt udda sport, men utövarna själva älskar den.

Utrustningen som krävs är tämligen enkel. En vaskpanna och ett par gummistövlar är allt som krävs, om man nu bortser ifrån tidtagaranläggning och annat som behövs vid större tävlingar.
Vaskpannorna finns i flera olika utföranden och det finns tävlingsklasser för de olika typerna.

Deltagarnas kön, ålder och erfarenhet samt i förekommande fall nationalitet, ger underlag för flera klasser, och dessutom tävlar man i lag av varierande sammansättning. På grund av detta blir det i de flesta fall väldigt många vinnare och medaljörer från barn- och ungdomsklasser till pro- och veteran dito. 

De allra yngsta behövde lite assistans med de tunga sandhinkarna.

För barn som inte var med och tävlade, fanns annat att roa sig med.

Ändå är själva tävlingen bara en del av det som lockar dessa moderna guldgrävare. Minst lika viktigt är det att träffa likasinnade från andra håll i världen, och bland dem som deltagit i internationella tävlingar ett antal år, är glädjen stor då kända ansikten dyker upp.

Kopparbergs Guldvaskarförening stod som arrangör för tävlingarna, och det gav säkert viktig träning inför VM nästa år. Allt flöt emellertid fint den här gången, även om de lokala framgångarna blev något begränsade.

Våra gäster från Finland tog i stället för sig ordentligt och vann även Landskampen före Sverige

- Den karamellen ska ni suga på länge, sa Ken, för det kommer att dröja länge innan det händer igen.

Årets VM går i Italien om en vecka, och ändå tog sig Arturo Ramella tid att resa till Kopparberg för att delta i tävlingarna här. Arturo Ramella är inte bara Italiens Ken Karlsson, utan även president i Internationella Guldvaskarförbundet. Kanske hade de två några goda råd att ge varandra.
Ken och Ulla svarar förstås upp med att åka till Italien och försvara de svenska färgerna i årets VM där.

Resultatlistor finns här


Här följer ett antal bilder från tävlingarna, de flesta tagna av Gunnar Björkman

 

 

Text och foto:Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm