mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Mera från skolstarten

13-08-22
Vi berättade i går en del om projektet Framtidstro, hälsa och utveckling och vad som hände på elevernas första skoldag för läsåret. Därmed var Kopparbergar'ns nyfikenhet väckt, varför det blev ett besök på skolan även dag två.

Nu var det dags för klasserna att få besök av tre skolcoacher från ”MyDreamNow”, ett socialt företag som som syftar till att minska ungdomsarbetslöshet och segregation. Man vill att ungdomar ska förstå sina möjligheter i arbetslivet och bli motiverade att hitta vägar till sitt drömjobb. Vi vill få fler arbetsgivare att våga rekrytera den mångfald av kompetens och kreativitet som finns hos unga i Sverige idag. 

I likhet med den första dagen var det en sjundeklass som vi fick tillfälle att följa, och där inledde Fredrik Wouda med att låta eleverna fundera kring några frågor som:

Vad drömmer du om?

Vad tycker du om att göra?

Vad gör dig riktigt glad?

Eleverna fick sen välja en eller flera av frågorna att utgå ifrån när man med hjälp av travar av gamla tidningar skulle skapa ett collage.

Eleverna grep sig an uppgiften med växlande grad av energi, som dock steg överlag när Gideon och Klara anlände. De båda har själva gått på Kyrkbackskolan för några år sedan, och har mycket erfarenheter av vidare studievägar och målinriktat arbete, som de kan dela med sig av till eleverna.

I konceptet för MyDreamNow ingår också att klasserna ska få besök från representanter för det lokala näringslivet. Det kommer förhoppningsvis in senare, eftersom det verkar mycket angeläget att visa eleverna vilka möjligheter som finns när det gäller arbeten på hemmaplan.

Enligt Klara och Gideon tänker de flesta ungdomar, att så fort det blir möjligt flytta iväg någon annanstans.

MyDreamNow gör något konkret för att minska ungdomsarbetslöshet och utanförskap.

Man erbjuder frivilliga från arbetsliv och högskola möjlighet att inspirera elever på högstadiet och gymnasiet. De coachar elever att se sina möjligheter, att hitta vägar till framtida jobb och arbeta mot egna kortsiktiga mål. Arbetsgivare erbjuder gästföreläsare och tar emot studiebesök. 

Företag behöver kvalificerad arbetskraft. Samtidigt saknar många elever motivation i högstadiet och gymnasiet. I många områden lämnar mer än 4 av 10 elever grundskolan utan betyg att komma in på gymnasiet. De har få förebilder och vet inte vilka spännande möjligheter de har på arbetsmarknaden. 

Fyra frivilliga klasscoacher tillsammans träffar en klass på skoltid, 2 timmar/tillfälle 2 gånger/termin. De arbetar med vår metodik, DreamMap som ger eleverna ett verktyg för att se sin vision om framtiden och kartan med alternativa vägar dit. Minst en gång under läsåret får eleverna komma ut på minst två studiebesök hos olika arbetsgivare.

Den som vill veta mera om hur det är att vara klasscoach i samarbete med MyDreamNow kan få veta mera på http://www.mydreamnow.se/ 

Text och foto:Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm