mmm

 

- mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Hjärt-Lung på vift

13-08-19
Den 14 augusti samlades ett 40-tal medlemmar av Hjärt- och Lungsjukas förening i Ljusnarsberg till en resa norrut. Vädret var fint och stämningen var hög. 

Första anhalten var i Grangärde på musteriet. Thomas Tillman kom upp på bussen och berättade om företaget, som startades 1979 med svarta vinbär, som skickades till förädling i andra musterier. Nu förädlar man produkterna själva och mängden bär och frukter har ökat drastiskt under åren som verksamheten varit igång.

Så var det dags att stiga av och gå in i butiken.

Där väntade fika med mackor och godbit. Det fanns också tid att se sig om i butiken och köpa diverse safter och sylter. 

Färden gick sedan vidare mot Falun och Carl von Linnés bröllopsstuga, som ligger vid Svedens gård. Här firade Carl von Linné sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea i hennes föräldrahem en junidag 1739. 

Stugan har dekorationsmålningar av kung Davids liv med franska gobelängmålningar som förebild. Gården har typisk Karolinsk barocstil med italieninspirerade skruvade pelare på förstubron.

Guiden berättade att flera av gårdens folk har dykt upp i historien som stora män. Här har biskopen Jesper Swedberg bott, stormaktstidens främste psalmdiktare, som tog sitt namn efter födelsegården. Hans son, naturforskaren och teosofen Emanuel Swedenborg, är en av våra mest kända författare världen över genom sina naturvetenskapliga och filosofiska verk.

Utanför huset finns en trädgård med idel gamla blom- och örtsorter. Där finns dagliljor, hjärtstilla och romersk malört tillsammans med många andra arter.

Lunchen avåts i Staberg, där en sator buffe stod framdukad. Här finns en av de mest välbevarade bergsmansgårdarna i Kopparbergslagen, med faluröda timmerbyggnader från slutet av 1600-talet och en nyrestaurerad barockträdgård. 

Trädgården sluttar mot söder i fyra terrasser, fyllda med fruktträd och en köksträdgård anlagd enligt 1700-talsmodell med två ruddammar.

Lotta, som guidade, berättade att hon bott här i 40 år och sett trädgården restaureras av Helena Kåks, en kunnig trädgårdsmästare, som verkligen fått trädgården att prunka.

Utaför trädgården kan man se höga humlestörar på parad. Bergsmännen skulle ha humle och det är kottarna på honplantorna man vill åt. Därför drar man bort hanplantorna, som inte anses ha någon betydelse. 

Sen blev det en lång resa till Mackmyra whiskyby, där man tillverkar Mackmyra Whisky. 

Där serverades något som skulle vara paj med vaniljsås, men det var så exklusivt, att det bara var en pytteliten smakbit till högt pris. Ingen provsmakning, inget särskilt bemötande, men gruppen hänvisades till shopen, som ligger i entrén till Gravidationsdestilleriet.

Visst fanns det saker att handla, men till priser, som avskräckte, så färden gick åter mot Kopparberg. 

I Ulvshyttan stannade bussen och där fanns bussfika med fralla att inmundiga. Mördarsniglarna hade samlats i gräskanten, så det gällde att vara försiktig, så inte äggen följde med till egna gräsmattan. 

Resenärerna kunde stiga av efter hand och alla hejade och sa adjö. En sak var alla överens om - allt utom Mackmyra Whiskyby var mycket värt att besöka. 

Text: Inger

Fler bilder från resan

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm