mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

 

Vargen hotar jobben

13-08-26

Tidningsrubriker är ju till för att locka läsare, men ska ibland inte tas alltför bokstavligt. Låt oss därför med en gång förklara att vargens handlingar inte styrs av en inneboende ondska och att den inte smider några illvilliga planer mot företagen i Bergslagen.

Vargen är bara ett rovdjur, som försöker livnära sig själv och sin familj, och det gör den genom att döda andra djur och äta dem.
Men en liten avstickare från allfarvägen här om dagen visar, att det ändå finns ändå fog för rubriken ovan.

På väg mot Hällefors, strax bortom Hjulsjö, finns två vägar som leder till Bredsjö. Vid båda finns solblekta plakat som talar om att det finns ett ostcafé i Bredsjö, och dessutom vägskyltar som visar att det bara är fyra kilometer dit. Tillsammans med Kopparbergar'ns numera välkända nyfikenhet var det skäl nog att göra ett besök.



Ostcaféet är egentligen en ren sommarföreteelse, men eftersom sommarvädret envisas med att hålla sig kvar även i slutet av augusti, så håller caf'éet öppet på helgerna ännu en tid. 15 juni – 15 augusti är det annars öppet dagligen.
Inne på caféet träffar vi Lena Hall bakom ostdisken, och där finns också Sara Staffare till hjälp.

Kristina Steneby från Göteborg är på besök i trakten, och tittar in för att köpa ost.
- Det ska bli Bredsjö Blå i kväll! ropar hon så fort hon kommer in. Hon vet tydligen vad hon vill ha och vad hon förväntar sig av varan.
Men det finns inte bara ostförsäljning här, utan även kaffeservering och rikligt med läckert fikabröd, som pajer, kakor och annat smarrigt.
Som alternativ till sötsaksfikat kan man också beställa en osttallrik med smakprov av alla fem osttyperna som produceras vid det lokala mejeriet, plus två marmelader, ett par valnötter och några bitar bröd. Kopparbergar'n föll för detta alternativ – plus kaffe förstås.



Medan Sara gjorde i ordning vår osttallrik fick vi en pratstund med Lena.
Vi fick veta att gården för närvarande har 77 mjölkfår i produktion och att sex personer arbetar där.
Efterfrågan på osten är god både här på caféet och i de butiker där den saluförs.

- Men vargarna är ett stort orosmoment, berättar Lena. Vintertid kan vi se vargarnas spår i snön alldeles i närheten. Andra har också sett dem stryka okring. De finns runt omkring här, och vi vågar inte längre ha fåren ute över nätterna. Att ta dem in och ut kräver mycket extrajobb, och dessutom extra foder fastän vi har bra bete som de skulle klara sig på annars.
Än så länge har vi inte haft några angrepp, men om så skulle ske så skulle det få stora konsekvenser. Staten betalar bara ut slaktpriset för rivna djur, men våra får är framavlade produktionsdjur med mycket högre värde. Och skulle vi få några får dödade, så kan vi inte bara köpa nya. Det skulle slå hårt mot företaget och arbetstillfällen skulle riskeras.

- Effektiva stängsel är dyra, även om man får bidrag, och egentligen tycker jag inte att man ska behöva ta till sådana åtgärder mot någon annans djur.
Borde inte staten ansvara för ”sina” djur, och hålla dem inhägnade eller företa andra åtgärder, så att de inte ställer till det för enskilda näringsidkare?



Den fina sommaren har lockat många gäster till caféet, något som bekräftas när vi kommer ut till trädgårdsserveringen med vår osttallrik.
Maud, Anders och Inga-lis från Karlskoga sitter vid det närmaste bordet tillsammans med ett par hundar av den ungerska rasen Puli. Det är tiken Ebba, som de två senaste åren räknats som den främsta avelstiken i sin ras i Sverige, och valpen Kalle Tyvas, som är hennes avkomma.

Vi fick en trevlig pratstund om hundar, vargar och andra djur medan vi smaskade i oss delikatesserna. Bredsjö Blå må vara dyr om man jämför med standardsortimentet på osthyllan hemma i närbutiken, men prisvärd är den till sista smulan!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm