mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Ett projekt med många mål

13-08-27

Ester och Sven i danstagen

Bergslagsspelen är ett kulturprojekt med centrum i Hällefors kommun, men med ambitionen att under en fyraårsperiod tillföra något positivt för hela den norra länsdelen.

Under en presskonferens på den tilltänkta spelplatsen vid Södra Hyttan (bokloppiset) på söndagsmorgonen fick vi veta lite mer om hur projektet utvecklas.

Spelen, som ska genomföras under 2014, bygger på ett manus av den kände författaren Torbjörn Säfwe, som fanns på plats under presskonferensen och musik och dans är bärande element i produktionen. Spelet skrev han för några år sedan och när han senare kom i kontakt med gruppen Kuntera blev det ett inspirerande möte.
- Det är starka personer i musiken, sa Säfve, och det blir en balansakt mellan drömspel och nutid. Det blir en spännande resa att genomföra detta. Ni kommer att få uppleva en föreställning av aldrig tidigare skådat slag.



Regissör för föreställningen blir Alf Wikström från Bredsjö Kulturkooperativ.
- Det blir en resa i historia och nutid, och det blir definitivt inte fråga om något traditionellt bygdespel, sa Alf. Spelet är inte bundet till någon speciell tidsperiod, utan dess budskap är allmängiltigt. Livet föds mellan Sodom och Gomorra – och kampen för lön och mat. Och kvinnorna är viktiga. De är livets mening, tillade han. 

Det är en hyllning till Landsbygden och till ett hållbart utnyttjande av miljö och resurser. Även vid scenografi och framställning av rekvisita kommer återbruk och återvinning att beaktas. Meningen är att det ska hända saker hela dagen, och så kommer dansen på kvällen.

Lite surfande på Bergslagsspelens hemsida bergslagspelen.se ger ytterligare fakta.
Det är Bredsjö Kulturkooperativ som äger projektet tillsammans med ABF Örebro, Studiefrämjandet Örebro, Örebro Länsbildningsförbund och Amatörteatersamverkan i Örebro län.

Dessutom finns flera samarbetspartners, bland andra de fyra kommunerna i norra länsdelen. Det är meningen att projektet ska vara fyrårigt, och att varje projektår ska avslutas med ett scenkonstverk. 2014 blir det alltså i Södra Hyttan, Hällefors kommun, och sedan kommer turen till de övriga.

Med många projektägare och partners är det kanske naturligt att det finns många mål för verksamheten. I projektbeskrivningen säger man att syftet är att ”skapa tillväxt och utveckling av teater- och dansverksamhet i norra Örebro län”, men därutöver finns ett flertal målbeskrivningar, till exempel:
Öka det demokratiska inflytandet, inkludera socialt utsatta invånare och möjliggöra integration mellan olika etniska grupper, samt bidra till att området blir attraktivt att besöka och bo i.

Finansiering av projektet sker i år med stöd av Leader Bergslagen, och medel har sökts/kommer att sökas för 2014, då det stora arbetet börjar.



En kulturfestival och kickoff kommer att genomföras med rytm och stomp den 18 – 20 oktober 2013 under medverkan av ett Afrikainspirerat Kuntera och då kommer även Niklas Ekholm, en skådespelare, sångare och musiker som tillhör Örebro länsteaters fasta ensemble, att vara där. Det kommer att bli workshops, skrivarverkstad bland annat bearbetning av Säfwes manus,, provapådans, musik på instrument som skapats på platsen, mm, mm.
Redan nästa vecka går det för den intresserade att anmäla sitt deltagande på bergslagsspelen.se 

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm