mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Det är inte riskfritt att bli äldre.

13-04-20

På SPF:s senaste månadsmöte hade man bjudit in Sven-Olov Hellgren för att tala om de ökade riskerna man får räkna med som äldre. 
Fallolyckor är väldigt vanliga bland äldre, sa Hellgren, och de flesta av dem sker i hemmet, särskilt i vardagsrummet. Och det är kvinnor som oftast råkar ut för dem.

Orsakerna till fallolyckor är oftast sämre balans och svagare muskler och skadorna resulterar ofta i skelettskador som benbrott. Hellgren framhöll vikten av att bygga sig ett starkt skelett redan i ungdomen, för efter 30-årsåldern börjar träningens effekt på benstommen att avta. Men det är aldrig för sent att börja träna menade Hellgren, och det är alltid för tidigt att ge upp.

Andra faktorer som kan bättra balansen och stärka kroppen är näringsriktig mat och god sömn. Vissa mediciner kan kan ha en skadlig inverkan på balansen.

Sven-Olov Hellgren pläderade ivrigt för en broschyr, som han också delade ut till mötesdeltagarna. Den heter Säkerhet i vardagen – tips och råd på äldre dar, och den är utgiven av MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Förutom om ovanstående står där också om andra risker, tex brand, trafik och brott. Där finns också värdefulla tips om vart man vänder sig om något händer, eller om man har frågor kring säkerhet. Broschyren kan beställas från 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
651 81 KARLSTAD
Telefonväxel: 0771-240 240
Direktnummer till handläggare: 010-240 XX XX
Faxnummer: 010-240 56 00
E-post: registrator@msb.se
Eller så kan man ladda ner den från www.msb.se

Hellgren tog också upp några saker som inte står i broschyren bland annat om internet och e-post. Det finns många bedragare och så kallade nätfiskare som ger sig ut för att vara banken eller annan kreditkortsutgivare och som uppger att adressaten behöver byta lösenord genom att klicka på en länk till en falsk sida. Hellgren påpekade att varken banker eller andra seriösa företag skickar ut sådana meddelanden som vanlig e-post.

Ett annat tips handlade om mobilen. Om man råkar ut för något som gör att andra behöver få veta det, så kan det vara bra att ha lagt in ett ICE-nummer i telefonregistret.

ICE är en förkortning av engelskans In Case of Emergency (i nödfallssituation). Genom att lägga in ICE och ett nummer till en nära anhörig i din telefon kan till exempel ambulanspersonal snabbt få kontakt med dina anhöriga om du råkar ut för en olycka.
Idag finns det flera typer av telefoner och så kallade smartphones är ofta av säkerhetsskäl kodlåsskyddade. Om du har en telefon av äldre modell kan du lägga in en ICE-kontakt i adressboken, gör då så här:

1. Lägg till en ny kontakt i telefonboken
2. Skriv in ICE1 följt av vilken relation du har till personen t ex wife, dennes namn, +46 och sedan telefonnumret - utan den första nollan
3. Spara den nya kontakten
4. Vill du lägga till fler kontakter, skriv ICE2 och fortsätt som i punkt "2".
Tänk på att:
Använda det internationella utlandsprefixet + istället för "00", som endast används inom Europa.
Landsnummer för svenska kontaktpersoner är 46.
Använd engelska som språk så att funktionen även fungerar när du är utomlands.
Berätta för de personer du lagt in under namnet ICE så att de vet om det.
ICE för smartphones och andra kodlåsta telefoner:
Många telefoner är av säkerhetsskäl kodlåsskyddade, vilket är bra. När telefoner är låsta med en kod kommer man inte åt adressboken och kan hitta ICE-kontakter. Ett alternativ då är att ta en bild på ICE-kontakten med numret och ha som bakgrundsbild på sin display.

Den som tycker att en modern mobiltelefon är svår att hantera, kan i stället skaffa en Seniortelefon för cirka 600 kr. En sådan har färre och större knappar och dessutom en nödknapp. Om den trycks ned så ringer telefonen upp fyra förprogrammerade nummer och sänder dessutom ut en larmsignal som kan uppmärksamma omgivningen på att något hänt.
Medelåldern i Sverige stiger, särskilt bland män, men det är inte bara gamla som kan få råd och hjälp via MSB-broschyren utan den är väl värd att studera för allas vår gemensamma trygghet och säkerhet.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm