mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Ställdalens Naturstudieklubb till Kvismaren

13-04-28
I söndags tillbringade 10 medlemmar från Ställdalens Naturstudieklubb dagen i Kvismarens Naturvårdsområde söder om Örebro. 

Morgonen var kall men solen värmde och snart njöt vi av vårvädret.

Öbykulle blev dagens bas. Först promenerade vi ned mot fågeltornet på Rysjöns södra del. 
Tubkikare moterades upp och skådandet efter rariteter började. Ett fyrtiotal fågelarter blev dagens facit. Havsörn, Fiskgjuse, Blå- och Brun Kärrhök visade upp sin flygskicklighet. Mängder av svanar, gäss och andfåglar beskådades. 

Efter det viktiga förmiddagskaffet delade på oss för att tillfredsställa olika intressen.  

Några fortsatte fågelskådning andra drog sig tillbaka mot Öbykulle som är beryktad för sina ormar. Den är en idealisk plats för snok, huggorm och ödlor att övervintra i. När värmen kommer kan man se stora nystan av ormar innan de sprids i terrängen. 

Tyvärr var inte det den riktiga värmen för att mängder av ormar skulle visa sig men det fanns tillräckligt många för att kunna studera huggorm och snok på nära håll.  

Vid Öbykulle finns en stuga med en utställning om Kvismarens Naturvårdsområde som är värd ett besök. Souvenirer, korv och kaffe finns till försäljning. Där återsamlades vi för en kaffespaus och prat om vad vi upplevt på olika håll. Nu hade det kommit massor med barnfamiljer. Ett stor gäng av natursnokare, naturskyddsföreningens barnverksamhet, fick lära om ormarnas liv.  

Nu var det så mycket folk på området att vi åkte vidare till östra fågelsjön för en stunds fågelskådning innan vi skildes. Vi var alla eniga om att vi haft en mycket fin dag med många härliga naturupplevelser.  

På torsdag åker Ställdalens Naturstudieklubb till Järleåns naturreservat. Tillsammans med Nora Biologiska Förening skall vi konstatera hur långt våren kommit där.  

Text: Thyra Lundell
Foto: Bengt Lundell  

Kommentera

 

mm mm