mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Minneskonsert med Spelmansgillet

13-04-15

Bergslagernas Spelmansgille

Den minneskonsert som Bergslagernas Spelmansgille bjöd in till i lördagskväll, samlade cirka 25 personer. I konkurrens med all annan verksamhet den här dagen var det inte dåligt, men å andra sidan...

Minneskonserten var egentligen dubbel, då den dels gavs till minne av Carl-Erik Hartman som bildade ursprunget till Bergslagernas Spelmansgille, men också till minnet av hans son Stig Hartman, som i år skulle ha fyllt 100 år om han fått leva. Konserten var också unik på så sätt att all musik som framfördes var komponerad av endera av de båda.

När våra spelmän spelar vår musik, komponerad och nedtecknad av folk från våra trakter, så borde det finnas fler huvuden i åhörarskaran. Det är en speciell känsla, som infinner sig medan man avnjuter konserten. Både Carl-Erik och Stig har lämnat oss, men samtidigt som deras liv blivit historia, så är det många i dag, och inte bara spelmän, som minns dem personligen. Och genom deras respektive livsgärningar och kärlek till musiken kommer deras namn att leva mycket länge än, inte bara här i bygden.

Folkmusiken knyter samman nutiden med våra rötter på ett sätt som ingen annan musikart, och när man dessutom, som Kopparbergar'n, har haft möjlighet att se och höra Bergslagernas Spelmansgille ett antal gånger, kommer också en känsla av bygemenskap och närhet, när man möter dem på nytt.

Tack för en fin upplevelse!

Här följer en liten bildkavalkad från konserten.


Mats och Anna spelade "På Långfallsåsen" av C-E Hartman


Inga-Lill spelar med bravur liksom de övriga


Både munspel och blockflöjt finns representerade i spelmansgillet


Jeanette spelade också på nyckelharpa


"Stiernfors på taket" av Stig hartman med Håkan och Johnny


"I Liesmedjan" av C-E Hartman där Curt slår på städet.


På flygeln hade man dukat fram instrument och andra saker som tillhört de båda spelmännen.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm