mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Skönhet och information

13-04-14

Tycker du om gamla kartor? Är du intresserad av hembygdens historia? Missade du lördagens utställning på Bångbro Herrgård? Ta i så fall vara på den chans som erbjuds i dag, söndag den 14 april mellan klockan 12 och 16, då Håkan Mossberg vägleder besökarna i de historiska kartornas värld.

Alla kartor är ju i grunden tänkta att i första hand vara informationsbärande, men äldre kartor är dessutom ofta vackra att se på även för den som saknar ett djupare intresse för det förflutnas detaljer.

Håkan själv är fascinerad av de rika informationskällor som kartorna utgör, när det gäller att knyta ihop händelser och platser i bygdens historia och skapa förståelse för utveckling och sammanhang i hyttornas och gruvornas land. Och han delar gärna med sig av sitt kunnande till andra.

I herrgårdens sammanträdesrum hade Håkan dukat upp mängder av kartor för att allmänheten skulle få njuta av dem. Många av kartorna är knutna till bergsbruket och bebyggelsen kring hyttor och hammare, men där finns också andra, av mera allmän karaktär, däribland några gamla skolkartor.

Dessutom hade Håkan med sig sin stora samling av digitaliserade kartor, som efter besökarnas önskemål kunde visas på vita duken, varvade med gamla bilder ur hembygdsföreningens arkiv.

Besökare droppade in och droppade ut under den tid Kopparbergar'n tog del av utställningen, och så hade det varit även tidigare på dagen, även om kanske en del stannat hemma på grund av det blaskiga vädret. Men det ska bli bättre på söndag!

Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm