mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Doktorn håller musiken levande

13-04-09

De flesta ljusnarsbergare har säkert hört talas om Doktorns Musikförening, och många vet säkert också att doktorn heter Nils Rönnegård och bor i Björkberg.

Men handen på hjärtat – hur många har varit där och hört världsberömda musiker traktera flygeln i hans vardagsrum, ofta tillsammans med virtuoser på andra instrument?

Under tjugufem års tid har Nils Rönnegård bjudit in musiker ur den översta eliten att gästa hans hus och framföra konserter för föreningens medlemmar. Ibland har det varit fullsatt, men inte alltid, och någon gång, som nu senast, lite färre.

Det borde inte vara så. Doktorns sal som rymmer ett femtiotal åhörare, borde vara välfylld – varje gång och av flera skäl.

Just den lilla lokalen och närheten mellan åhörare och musiker är något som även de senare uppskattar starkt. Den ypperliga akustiken i salen och en flygel av mycket god kvalitet som dessutom alltid är nystämd, bidrar i hög grad till den totala musikupplevelsen för alla. Lägg därtill den intima känslan av inlevelse och närvaro som dessa hemkonserter bjuder, så kan summan av kardemumman inte bli någon annan än att doktorns konserter är något som en musikälskare bara inte får missa.


Ola Karlsson, cello och Georg Öqvist, flygel Foto: Nils Rönnegård

- Hur kommer det sig då att det ändå bara var ett tjugotal som kom till lördagens konsert med de båda musikprofessorerna Ola Karlsson, cello och Georg Öqvist vid flygeln?

Den frågan och andra ställer sig Nils Rönnegård så här efteråt. Går det att fortsätta? Kan man med gott samvete bjuda in musiker av högsta klass att resa från Stockholm eller annan ort för att framföra sin musik i så litet sällskap?

Svaret på de senare frågorna är naturligtvis "Ja!" En tradition av det här slaget får inte bara dö. Kanske var det här bara en tillfällig svacka, orsakad av konkurrensen från andra musikaliska arrangemang i området. Alla är välkomna till hemkonserterna, och går man på en blir man samtidigt medlem och får i fortsättningen inbjudan till kommande konserter.

Allt kringarbete sköter eldsjälen Nils Rönnegård på egen hand.

Men även eldsjälar behöver bränsle för att orka vidare när det känns motigt. Nils Rönnegård har brunnit för musiken hela livet och hans bränsle har varit, och är fortfarande, de möten som han skapar mellan musiker och åhörare i sitt hem. Så låt oss alla musikälskare hedra hans insats genom att högre prioritera de konserter som han framledes kommer att hålla där hemma. På så sätt kan vi förhoppningsvis få del i sådana musikupplevelser av världsklass också framledes.

Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm