mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Vintermossen då och nu


Foto: Björn Öringbäck

Kopparbergar'n fortsätter att tassa omkring i kommunens utkanter. Nyss var det Rällså och den här gången handlar det om Vintermossen. Rent administrastivt är det en del av Ljusnarsbergs kommun, men som i många gränstrakter är samspelet med närboende viktigare än en gräns på kartan. Därför är det inte alls konstigt att Hammarbackens hembygdsförening i helgen förlade en utflykt dit.


Foto: Björn Öringbäck

Samlingspunkt var gården där Leni och Lars-Ove Steén bor under somrarna. Gården är för övrigt Lenis föräldrahem, och det var hennes pappa som startade Hammarbackens hembygdsförening 1978.


Foto: Björn Öringbäck

Föreningens ordförande, Anna-Britta Forslund hälsade de drygt 20 deltagarna välkomna, och sedan berättade Leni om Vintermossens historia, vars kända del sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Det handlade om svedjefinnarna, om personer med företagsamhet och kraft, ja till och med trollkunnighet enligt sägnerna.


Foto: Lars-Ove Steén

Från början var hela området ett enda hemman, men detta delades under 17- 1800talet upp i sju gårdar som det också är i dag. Mest folk bodde det i Vintermossen runt förra sekelskiftet och en tid framöver. Bland de närvarande var flera personer födda i Vintermossen, men av dem är det i dag bara Stig Grund som är fastboende . Stig, och hans kusin Gösta Bergman bidrog också med personliga minnen från 1930- och 40-talets Vintermossen.


Foto: Lars-Ove Steén


Foto: Lars-Ove Steén

Efter den historiska genomgången bjöd föreningen på kaffe med dopp, och sen tog man sig vidare till Stig Grunds gård, där man studerade den gamla smedjan.


Foto: Stefan Hellsing

I slaktboden hade Stefan Helsing satt upp bilder och där bjöd föreningen också på älgkorv med bröd. 


Foto: Lars-Ove Steén

Till sist tog sig deltagarna upp till Mackarsberg, där man kunde njuta av en fantastisk utsikt över bygden.


Foto: Stefan Hellsing

Flera bilder och artiklar om Vintermossen finns på http://www.hammarbacken.eu/

Text Björn Öringbäck.

Kommentera

 

mm mm