mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Spännande framtidsutsikter i Ställberg

Ställberg betraktas säkert av många som en ort med framtiden bakom sig med nedlagd gruva, tomma bostadshus, ont om arbetstillfällen....
Men försök att se det från en annan vinkel, försök att se de positiva krafter som finns, se all den kreativitet som blommar i samhället! Så tänker i alla fall de båda blivande landskapsarkitekterna Lovisa Berg och Per Crona, som valt att i sitt examensarbete beskriva en möjlig framtid där Ställberg blivit ett mångomfattande centrum för konst och kultur i alla former.
Det är ingen slump att de båda valt att arbeta med Ställberg. Dels har bägge sina rötter i Bergslagen, och dels arbetar de tillsammans med DRIFT Scenkonst i ett projekt som har följande målsättning:

...att skapa en koncentrerad forskningsstation som undersöker människans grundvillkor, med ett särskilt fokus på globaliseringseffekter (Bergslagen kollapsade under 70-talet på grund av globalt sjunkande järnmalmspriser) och stad vs land (med ett perspektiv till urbanitet, ställer projektet frågorna; vad försiggår i centrum? och vad behövs landsbygden till idag?)”
(Citat från DRIFT Scenkonsts hemsida, http://www.driftscenkonst.se )


Än så länge handlar det om en förstudie, vars första fas stöds av Leader Bergslagen, Sparbanksstiftelsen Bergslagen, Opera på Skäret, Konstnärsnämnden, Örebro Läns Landsting/kultur och Ljusnarsbergs kommun.



Kopparbergar'n var med vid uppstarten av de båda landskapsarkitekternas arbete, som skedde i Ställbergs Folkets Hus, där Lars och Marita Bjelkendal dukat fram mängder av material att ta del av när det gäller den historiska bakgrunden. Där finns till exempel en tjock pärm med information om alla hus som är byggda före 1960 i området. Den är ett resultat av sex års cirkelverksamhet inom byalaget.

- Vi vill skapa en bred bild av samhället: förr – nu – framtiden, säger Per Crona. Det är ett gestaltningsprojekt om hur man kan utforma miljön för en flexibel framtid. Själva gruvområdet står naturligtvis i centrum för intresset, men utvecklingen kommer hela samhället att kunna dra nytta av.

- Det finns så många kreativa människor här, flikar Marita Bergendal in. För ett par år sedan hade vi en utställning med hantverk och konst av människor i Ställberg, och verk därifrån blev också tema för det årets almanacka. Synd bara att inte musikutövarna också kunde få sina verksamheter representerade på samma sätt.



Som en avslutning av förstudiens första fas kommer det att bli ett arrangemang på gruvområdet med teater, vandring genom maskinhallar, verkstäder och torn, konserter, projektioner på laven från gruvdriften mm. 
Lördagen den 22 september klockan 18:00 tar föreställningen sin början, och det är ett offetligt arrangemang, så allmänheten hälsas välkommen!
Missa inte detta unika tillfälle! Mer information senare.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm