mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Plåtfatet – en syster i Ställberg

12-09-18
Kopparbergar'n är i dag världens enda tidning som sju dagar i veckan skriver enbart om positiva saker som berör Ljusnarsbergs kommun med omnejd. Men för den skull är vi inte den enda lokala tidningen. Det finns flera blad som utges med sikte på en ännu mer begränsad läsekrets, och alla är äldre och väletablerade.

Nya Hänt i Hörken, Ställdalsbladet och Dammluckan är exempel på lokala informationsblad för byalag runt om i Ljusnarsberg. Vi kommer att uppmärksamma dem alla, och berätta lite mera om själva bladen och de människor som producerar och sprider dem, och i dag ska Plåtfatet få en presentation.

Plåtfatet må vara ett lustigt namn på en tidning, men det finns en historia bakom namnet. Så här berättar Harry Åkerström om detta:

- Upprinnelsen ligger långt tillbaka i tiden. Från början användes så kalade laggfat för att lasta upp brgmassor med vid gruvan. Dessa fat var tillverkade av trä, de var svårhanterliga och blev fort utslitna. I slutet av 1920-talet började man tillverka plåtfat, som ersättning för träfaten. Det blev stor efterfrågan på dessa fat. De användes inte bara inom gruvindustrin utan även vid väg- och byggnadsarbeten.En som tillverkade plåtfat var Oskar Hansson i Ställberg. Smedjan låg intill vägen söder om Ställberg, mitt för, där Kärleksstigen börjar. Oskar blev storleverantör av plåtfat och 1942 passerade en springpojke smedjan. Oskar ropade ”Titta ska du få se!” Han visade då upp ett plåtfat med tillverkningsnumret 37000. Tillverkningen fortsatte framåt 1950 och kom upp till 43000 enligt dottern Lilian. Plåten levererades från grossistfirman Holmbeg i Grängesberg till Oskars smedja och Oskar levererade sina färdiga plåtfat tillbaka till grossistfirman. Plåtfaten salufördes genom kontinuerlig annonseing i dåvarande Bergslagsposten. Annonsen dominerade annonssidan, och tidningen blev därför i folkmun kallad för Plåtfatet. Där finns kanske förklaringen till varför byalagets tidskrift fick sitt namn.

Under många år var byalagets utgåvor tämligen blygsamma produktioner, såväl till upplaga som omfång och utgivningen var sporadisk.
Numera är det en så kallad periodisk tidskrift i snyggt utförande och ansenligt format. Det är till stor del beroende på Lasse och Marita Bjelkendals starka engagemang för bygden och byalagets arbete, och att de dessutom har tillgång till den teknik som behövs för framställningen. 

Årets juninummer omfattade hela 20 sidor och innehållet är varierat med reportage om vad som hänt sen sist och information om vad som komma skall i Ställberg med omnejd. Men tro för den skull inte att man måste bo i Ställberg för att ha glädje av att läsa Plåtfatet. Där blandas goda råd och roliga historier med lokala annonser och en hund som bloggar!

Upplagan ligger för närvarande på 150 exemplar, men det är efterfrågan som styr. Just nu i dagarna går septemberutgåvan ut på distribution. Är du intresserad av att ta del av innehållet, så fråga Lasse eller Marita Bjelkendal.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm