mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Naturstudieklubben på utflykt

12-08-23

Ställdalens Naturstudieklubb och Ljusnarsbergs Hembygdsförening har gjort årets gemensamma utflykt med Håkan Mossberg som guide. 11 personer mötte upp och färden gick till sydvästra del av Ljusnarn. Första besöket var resterna av Fäbotallen. 

Den fälldes 1954 av en hård vinterstorm. Då var omkretsen i brösthöjd 4,2 m och genomskärningen var 1,4 m.  Man mätte upp att den innehöll ca 25 kubikmetermassa. I närheten av tallen fanns en gång torpet Fäboudden. Tyvärr finns det inte mycket kvar som påminner om det. 

Promenaden fortsatte mot Orrtjärns utlopp. Där finns rester av en gammal fördämning. Man ser en stolpe med hål borrade med jämna mellanrum samt överdelen av några bräder.  Kanske har man dämt upp Orrtjärn för att få jämn vattentillgång till en kvarn som låg närmare Ljusnarn?  Det fanns också resterna av en grävd kanal från Orrtjärn som slutade vid vägen. Vad var det tänkt med den? 

Vi fortsatte vandringen mot Ljusnarsäng. Där fanns fortfarande resterna av ladugården kvar.

Deltagarna fick i uppdrag av Håkan att leta reda på källan, huset och källaren. Källan och källare klarades av men huset fick han visa oss. Därefter gick vi tillbaka till bilarna och åkte en bit för att ta oss fram till Orrtjärnsborn. 

Där stod också delar av ladugården kvar. Den var, liksom ladugården vid Ljusnarsäng, byggd med dubbla väggar av slaggsten. En luftspalt emellan gjorde att det blev en behagligare miljö i ladugården. Man imponeras av hur man fraktade dit alla stenarna. Det var ju bara stigar och enklare körvägar som gällde när byggnaden skedde. Nu var det dags för fika. Vi tackade Håkan för hans intressanta information.

Text: Thyra Lundell
Foto: Bengt Lundell

Kommentera

 

mm mm