mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Hjärtstartaren på plats

12-09-13
I måndags kom den föreningsägda hjärtstartaren på plats i entrén vid ICA Kopparhallen. Hjärt-Lung-föreningen i Ljusnarsberg har under en tid drivit en insamlingskampanj för att finansiera inköp av en apparat som kan rädda liv vid händelse av hjärtstopp


Anders Westman och Bo Öhgren hjälps åt att montera skåpet.

Hjärtstartaren kan bokstavligen betyda skillnaden mellan liv och död för den som drabbats av ett plötsligt hjärtstopp. Nu är den alltså här, placerad i ett skåp på väggen till höger i entrén. Skåpet är låst, men ICA-personalen förvarar en nyckel dit.


Catarina Westman ställer in väskan med hjärtstartaren.

Flera olika föreningar, företag och privatpersoner har bidragit till inköpet, och en tavla med sponsorernas namn kommer att sättas upp bredvid.
Pengarna som samlats in har gjort det möjligt att köpa in utrustningen, men mera behövs så småningom eftersom batterierna som är själva kraftkällan åldras och behöver bytas ut efter några år.

Dessutom behövs utbildning för att kunna använda hjärtstartaren på rätt sätt, och den kommer inte igång förrän senare i höst, då ICA-personalen får en kurs i ämnet.

Kopparbergar'n såväl som andra människor, hoppas naturligtvis att hjärtstartaren aldrig ska behöva komma till användning, men visst är det en viss trygghet i att veta att hjälpen är nära för den som råkar behöva den. Tiden från ett hjärtstopp, till dess räddningsarbetet påbörjas är avgörande för den drabbades chanser att tillfriskna.

I vår kommun finns redan flera personer som har fått utbildning på hur man använder hjärtstartare, och egentligen kan vem som helst, som vet hur man gör, rycka in om det är kris. Catarina Westman är utan tvekan den som kan mest om ämnet, och det är också hon som kommer att leda utbildningen i höst.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

Catarina: 

Då man behöver använda hjärtstartaren är det bara att rycka upp dörren på skåpet och ta den. Skåpet är larmat och ger då ett tjutande läte, detta bortser man från då livräddning är aktuellt, ljudet är bra då det påkallar andras uppmärksamhet om att hjälp kan behövas men är också en säkerhet ur stöldsynpunkt. Ica:s personal har nyckel för att återställa detta larm. Ang utbildning är allmänheten hjärtligt välkomna att delta i dessa utbildningar också.

mm mm