mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Geologins dag

12-09-09
I lördags var det Geologins Dag, och det uppmärksammades runt om i Sverige med olika evenemang och aktiviteter. Geologi är läran om jorden och handlar om berg, jord och grundvatten. I Kopparberg tog Tom Hoel, som driver Geomuséet, vara på tillfället att bjuda in till utställningarna och några aktiviteter för barn och vuxna.

Ute i trädgården möter oss Lonneke van Dam och visar oss till kaffebordet. Där finns också ett par stationer där besökarna kan prova på på på praktisk geologi, till exempel en stor låda med sand, där de yngsta med hjälp av plastspadar kan göra fynd i form av kristaller och fossil.

 

Vid en annan station kan lite äldre barn och vuxna pröva på att krossa till synes helt ointressanta stenar med hjälp av en hammare. Skyddsglasögon och handskar måste användas enligt krav från arrangören. 

- Tyvärr har inga barnfamiljer kommit än, säger Tom. Men vi har ju öppet flera timmar än.

Lars-Göran Persson provar i alla fall på tekniken medan Lena Persson och Joel Lindegren tittar på. Efter ett par försök lyckas han klyva stenen som visar sig innehålla en agat!



I övrigt är det inga nya arrangemang med anledning av Geologins Dag, berättar Tom Hoel för oss, men alla utställningar är öppna.

Carina och Kenneth Liljeblad som just kommer ut från muséet tycker att utställningarna är spännande och intressanta och båda är lite smått förvånade att man kan få ta del av allt detta i ett så litet samhälle som Kopparberg.

Läs också våra juliartiklar om 
Kopparberg Geomuseum
Kopparberg Stenmarknad 2012

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm