mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Välbesökt möte om demens

12-09-22
Bergslagens Demensförening var i onsdags värd för ett välbesökt möte i Tingshuset. Som tidigare aviserats i bland annat Kopparbergar'n, var det en föreläsning med besök av Stina-Clara Hjulström, som är Demensförbundets ordförande, samt Björn Lennhed, geriatriker i Falun.

Besöket är en del i en minikampanj som förbundet just nu genomför i samarbete med Vuxenskolan för att uppmärksamma den Internationella Altzheimerdagen som inföll igår den 21 september.

Demensförbundet är en anhörigorganisation som ger information om demens, hjälp med demensomsorg, demensboende och demensutbildning. Den kampanj man just genomför, omfattar totalt 9 orter, och har fått namnet "På väg mot god demensvård". Och föreläsningarna går under rubriken " När glömskan blir ett problem". Kampanjbilen, som stod utanför lokalen, var förstås prydd med dekaler och demensförbundets logga, en stor sol och ett litet moln.

Tingssalen blev snabbt fylld, och extrastolar måste tas in för att alla som ville vara med skulle få plats. De flesta av åhörarna hade redan någon erfarenhet av möten med demenssjuka, och där fanns även personal som i sitt arbete sysslar med demensvård.

Efter en inledning av Vuxenskolans representant tog Anita Landén över och berättade lite om demensförbundets arbete och hur man vill att en god demensvård ska se ut. Hon har själv erfarenheter som nära anhörig till en demenssjuk. Hon är ordförande i Örnsköldsviks demensförening och arbetar dessutom på förbundet.

Björn Lennhed berättade vidare om vad demens innebär rent medicinskt.
- Demens är ett sammanfattande namn på sjukdomar som leder till glömska, sa han. Alzheimers sjukdom är den största och mest kända, men det finns flera. Alla har det gemensamt att de sitter i hjärnan.
Men demens är mer än glömska, sa han.
Det kan finnas många orsaker till att man glömmer. Stress till exempel kan bidra till att man kan få svårt att komma ihåg svaret på en fråga.
För att kunna ställa diagnosen dement, måste flera symptom peka åt samma håll. Det kan handla om nedsättning av andra intellektuella funktioner som språk, orienteringsförmåga mm. Nedsättningarna ska vara långvariga, och leda till försämringar jämfört med tidigare funktioner.
En diagnos kan i sin tur ligga till underlag för eventuell medicinsk behandling, leda till anpassning av abetsplats och hemmiljö, stöd till närstående, bland annat i form av avlastning, intyg till försäkringskassa, kommun osv.
Det är dessutom viktigt att diagnosen ställs tidigt, så att den sjuke och hans närmaste kan göra en livsplanering utifrån den prognos läkaren kommer fram till. ”Bättre att bli avtackad än avskedad.”

Björn Lennhed pekade också på betydelsen av att det finns rätt utbildade geriatriker. I dag är det alldeles för kort tid av läkarutbildningen som berör behandlingen av demenssjuka.



Demensförbundets ordförande, Stina-Clara Hjulström, berättade sedan om hur de demenssjuka ska kunna få en så dräglig situation som möjligt under vårdtiden. Det är oerhört viktigt att personalen på vårdinrättningarna kan mycket om demens och framför allt hur man bemöter dementa människor. Många naturliga förmågor har gått förlorade och de blir lätt oroliga. Därför är det också nödvändigt att kommunerna vet vad de får när de upphandlar vård och omsorg för demenssjuka. Demensförbundet vill att det ska upprättas ett dokument med kravspecifikation för att säkerställa att de demenssjukas behov verkligen emotses i tjänsten. Skräckexempel vi hört om, är när de låses in och lämnas ensamma på nätterna eller sätts framför en TV-apparat, som skickar ut en massa information som bara blir till kaos i hjärnan. 

Under föreläsningen gjordes en paus, där åhörarna kunde bläddra i häften och broschyrer som demensförbundet tillhandahåller. Det fanns också frukt och dryck att förfriska sig med. Mötet avslutades sedan med att kommunens representant Lena Sköld, enhetschef på Koppargården, överlämnade boken "Den gula Treskillingen" till Stina-Clara Hjulström.

Den som vill veta mera, när det gäller frågor om demens och demensvård, kan vända sig till Demensförbundets hemsida 
www.demensforbundet.se eller tel: 08 6589920 eller lokalt Kopparberg-Lindesberg-Nora lokalavdelning 
e-post 058110594@telia.com  tel: 0587 12212 

Text och foto: Inger Aftonljus/Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm