mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Ambassadör på Biblioteket

”Samtalskvällar” är det gemensamma namnet på de träffar som Ljusnarsbergs kommun, tillsammans med ABF håller i kommunbiblioteket.

Den första i raden hölls i torsdagskväll och inbjuden gäst var ingen mindre än Uno Hedin, en av kommunens ambassadörer. För de allra flesta äldre ljusnarsbergare behövs säkert ingen ytterligare presentation, men låt oss ändå återge lite av vad han själv berättade under kvällen. Eller ska vi börja med den presentation som Rune Karlström ur publiken levererade? Jo, det gör vi:
- Den här mannen, berättade Rune, är den enda person som slagit mig med 21–0 i bordtennis, och tillade: 
- Och ändå var jag klubbmästare i Kopparberg!

Nu var det kanske inte så konstigt att Rune fick storstryk den gången, för han spelade mot en blivande världsmästare! (Guld i Veteran-VM 1982, klass 50-åringar och silver i 80-klassen i år)

Det är för övrigt inte bara Ljusnarsbergare som känner till Uno Hedin, och dessutom inte enbart som bordtennisspelare. Går vi ut och frågar om honom någon annanstans än här på hans gamla hemmaplan, så skulle kanske några svara:
- Menar du travexperten, han med Hedins hundring?
- Radiopratarn? Var han på Ekot, eller nåt?
- Sportkommentatorn?
- Schack-killen?



Den här kvällen delade Uno Hedin med sig av sina rika minnen från den tid han arbetade på Ekot i Sveriges Radio och som bordtenniskommentator på radiosporten lite senare. Han berättade många humoristiska episoder och varvade med allvarligare inslag, t.ex. den sovjetiska invasionen 1968 i Tjeckoslovakien, som han fick vara med om att förmedla information om i direktsändning.

Från tiden som sportkommentator berättade Uno om bordtennis VM 1973, då resultatet av semifinalmatchen mellan Kina och Japan var direkt avgörande för om Sveriges lag skulle få spela om guldet eller bli helt utan medaljer. Uno berättade så livfullt om detta att de cirka 35 åhörarna inte kunde undgå att gripas av en viss spänning även fast det nu gått nästan 40 år sedan det hände.
Uno Hedin delade också med sig av sina personliga minnen och känslor från sina resor i Europa med besök på historiska platser, som skotten i Sarajevo, Mussolinis avrättningsplats, och sökandet efter Hitlers bunker. Dessutom stack han då och då emellan med att läsa lyrik av bland andra nobelprisvinnaren Wislawa Szymborska.

I en dryg timme fascinerade Uno åhörarna med sin berättarkonst, och gav även de närvarande tillfälle att ställa frågor, men till sist deklarerade han:
Nu är jag trött! Jag har i alla fall fyllt 80 år, och visst känns det ibland, även om jag fortfarande tränar bordtennis cirka 8 timmar i veckan, och tar långa promenader tillsammans med hustrun Gertrud.

Ju äldre man blir, desto mer behöver man röra sig för att må bra, var det budskap som åhörarna fick med sig hem.

Detta var alltså den första samtalskvällen i en planerad serie. Det ska bli spännande att ta dela av nästa.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm