mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Hopp och tro i Ställdalen

Ställdalens byalag hade kallat till ett möte på onsdagskvällen. Inbjudna var politiker, företrädare för migrationsverket och den nya ägaren av centrumfastigheterna, samt ortsbefolkningen. Även Kopparbergar'n fick en inbjudan, liksom övrig press.
Vi har ju tidigare deklarerat vår ambition att skriva om positiva och glädjande saker som sker i kommunen, och där står vi fast, men vi kan heller inte stå som strutsen med huvudet i sanden inför allt annat. Här följer vår upplevelse av onsdagskvällen.



Låt oss först av allt konstatera, att det finns en stor och spridd oro i Ställdalen, och att den som kanske i första hand skapat oron, inte fanns på plats under mötet. 

Jimmy Hoppe, ägare av Ritas Hotell, och nu även av centrumfastigheterna, valde att istället låta sig representeras av Camilla Carlsson som svarar för driften av flyktingförläggningen. 

Från den andra parten som bidragit till oron, migrationsverket, kom ingen från central beslutandenivå men ändå med en delegation om hela fyra personer. Det är svårt att gissa varför, eftersom Robert Sörensson ensam fick föra migrationsverkets talan, medan hans bisittare, förutom att presentera sig för publiken, mest satt och såg uttråkade ut. Ljusnarsbergs kommun representerades av kommunchefen Tommy Larserö och kommunalrådet Ewa-Leena Johansson. Polisen fanns också med i panelen, liksom byalagets Thyra Lundell, som också var moderator för mötet.



Åhörarna då? Jo, de kom och fyllde den före detta konsumlokalen till max. Ett tiotal personer kunde inte ens beredas sittplats, utan fick klämma upp sig utefter väggarna. Totalt var det enligt vår uppskattning närmare 150 personer närvarande i lokalen.

Vad gäller då den oro, som ligger till grund för mötet? I första hand gäller det användningen av de tomma lägenheterna i centrumfastigheterna.
Visserligen gick ägaren nyligen ut till pressen med beskedet att det skulle bli lyxlägenheter åt norrmän och bostäder åt personalen som arbetar med asylboendet, och det var också uppgifter som företagets representant framförde på mötet, men det var inte hela sanningen. Nu fick vi veta att det skulle satsas på turism och studentboende, något som möttes med klentrogna skratt från åhörarna, som ville veta om fler asylsökande skulle placeras i Ställdalen.

Migrationsverket har erbjudits 15 lägenheter för asylboende, avslöjade Camilla Carlsson, för att i ett senare anförande antyda att det kan bli fråga om 20.

Migrationsverkets Robert Sörensson var också mån om att påpeka att det inte handlade om alla de 56 lägenheter, som företaget förfogar över.
- Men om fastighetsägaren erbjuder oss 28, så säger vi naturligvis inte nej, meddelade han. Vi har för avsikt att placera två asylsökande i varje rum, så i en trerummare blir det alltså sex stycken.
Vi vill helst ha de asylboende i lägenheter, säger Sörensson vidare, men han framhåller också att det fungerar bra på hotellet och något löfte om att tömma boendet där gav han inte.

Bybornas oro verkade inte alls stillad av dessa uppgifter. Många talare ansåg att det redan i dag är en för stor grupp asylsökande i ett så litet samhälle. Det kom också fram uppgifter om att de asylboende inte följde regler och lagar. Anklagelserna handlade bland annat om nedskräpning, trafikbrott och en oacceptabel kvinnosyn. 

Åt detta sade sig Robert Sörensson inte kunna göra mer än vad migrationsverket redan gjort.
- Vid ankomsten till Sverige får alla veta vilka lagar och regler som gäller, påstod han.

Ungefär likadant lät det från Camilla Carlsson.
- När det gäller nedskräpning har jag har sagt till dem gång på gång, men en del bryr sig inte! Vad mer kan jag göra? Jag får själv gå och plocka upp efter dem, sa hon.

Det var också många frågor kring de avregistrerade bilar, som asylsökande setts köra omkring i.
Från polisens sida menade man att man inte kunde göra mycket om man inte råkade ta föraren på bar gärning. Bristande personella resurser gör dessutom att man inte kan avsätta så mycket tid i norra länsdelen. 
- Men ring och anmäl när ni ser något oroande som händer, uppmanade poliserna. Om ni inte ringer, så tror ingen att det hänt något, och då prioriteras området lågt.

Många i åhörarskaran hade också frågor och åsikter om invandrarpolitiken i stort, men någon ren invandrarfientlighet kom aldrig i dagen. Tvärtom sade sig flera deltagare acceptera att Ställdalen kan vara en plats för asylboende, men att det redan i dag är alldeles för många som klämts in i ett alltför litet samhälle. Emellanåt var det många som begärde ordet, och ibland surrade privata diskussioner till, men Thyra Lundell höll i mötet med säker hand och såg till att alla fick komma till tals och att diskussionerna höll sig på en saklig nivå.



Komunchefen Tommy Larserö påpekade i ett anförande att det finns många mindre orter med liknande strukturella problem som Ställdalen: ont om arbete och annan sysselsättning, men gott om tomma lägenheter. Han riktade en allvarlig uppmaning till migrationsverket att inte stirra sig blinda bara på var tomma lägenheter finns, utan även ta hänsyn till vilka nya påfrestningar som en stor och plötslig iflyttning för med sig. Tommy riktade också en skarp kritik mot det hemlighetsmakeri, som innebar att kommunens beslutsfattare fick veta vad som var i görningen endast en och en halv dag innan allt var klart med det nuvarande asylboendet.

Kommunalrådet Ewa-Leena Johansson deklarerade att hon anser att den nuvarande flyktingpolitiken inte är bra, och att vi måste försöka påverka våra rikspolitiker, och få dem att fatta hur verkligheten ser ut i de mottagande kommunerna.

Några konkreta svar och ställningstaganden fick inte mötesdeltagarna. Men än finns det hopp och tro i Ställdalen. Hopp om att den nya fastighetsägaren verkligen ska kunna fylla de tomma lägenheterna med turistande norrmän och pendlande studenter, vilket skulle kunna ge ny fart åt samhället. Tro på att migrationsverket vill medverka till att förbättra situationen för Ställdalsborna genom att minska antalet asylboende där, och omgående skrinlägga alla planer på en utökning.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm