mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Fotokonst av format

12-11-29

På söndag är det vernissage i den lilla gallerilokalen på Laxbrogatan 7, då Edolf Andersson visar nya prov på sin fotokonst. Kopparbergar'n har fått en förhandstitt och är överraskad och imponerad.
Många minns säkert att Edolf ställde ut fotografi i samma lokal under ”Kulturglimtar” i somras, då tillsammans med Monika Käller. 
De många små bilderna med motiv från framför allt öde hus och döda industrilokaler rönte stor uppmärksamhet från besökarna den gången. Det faktum att motiven dessutom var hämtade i eller nära hemtrakten drog naturligtvis också en hel del.

Motivområdet är fortfarande detsamma, men ändå är bilderna helt annorlunda. Det som omedelbart slår besökaren så fort man kliver över tröskeln – är bildernas storlek! Glöm vykortsformatet på förra omgångens bilder. Nu handlar det om tavlor på 50 x 70 cm! Här kan man verkligen påstå att storleken gör skillnad. Men det är inte bara på storleken det hänger...

Ett fotografi är för många bara ett ”tryck på knappen” och för övrigt kanske man dessutom gömmer sig bakom den lika slitna som felaktiga frasen ”kameran ljuger aldrig”. 
Med Edolfs bilder är det helt klart annorlunda. Bakom varje verk ligger mycket arbete, från början till slut. Det krävs en konstnärs sinne att hitta och tolka de delar av verkligheten som på bild kan förmedla stämningar och känslor till betraktaren, och den förmågan har Edolf, och de här bilderna innebär ett språng i utvecklingen.

Hans tidigare bilder var i första hand rent dokumentära, men nu har han tagit nya foton. Ur sitt stora fotografiska material har han dessutom gjort ett snävt urval, som utan undantag framhäver de estetiska och emotionella kvalitéerna i fråga om ljussättning, färg och komposition, utan att för den skull göra avkall på bildens dokumentära kärna. 

Edolf Anderssons bilder är en fröjd för ögat och själen och var och en av dem skulle vara en prydnad på väggen i varje hem.

Till sist en liten kuriositet. En detaljstudie från en tegelvägg på en av tavlorna avslöjar, förutom en del årtal, även ett datum 2/12 dvs samma datum som vernissagen!

Alla konstälskare i Kopparbergar'ns läsekrets rekommenderas på det varmaste att besöka utställningen.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm