mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Öppet brev till alla ljusnarsbergare

12-11-01

Med anledning av den otrevliga stämning som uppstått mellan olika grupper i Kopparberg med omnejd har Ljusnarsbergs kyrkoråd skrivit ett öppet brev till alla Ljusnarsbergare.

Till Ljusnarsbergarna!

Den som tiger samtycker? Om inte annat är det ofta så det uppfattas. Om man inte säger något så håller man med. Lite så är det i Kopparberg just nu. Några få tror att de har stöd av ”alla”, eftersom ”alla” mest är tysta.

Kanske är man tyst för att man inte orkar eller inte vågar, man vill inte stöta sig med grannar eller släktingar. Kanske är man tyst för att man inte riktigt vet. Kanske har de rätt?

Det har varit vakter på Kopparhallen. Det har försvunnit diesel. Det är ibland svårt att få kontakt med polisen och de kommer sällan när man vill. Det har funnits folk i byarna som inte är bofasta, som inte pratar svenska. Det vet vi.

Men vet vi att det finns ett samband? Somliga säger det. Andra känner till vilka som körde oregistrerade bilar eller utan körkort förra vintern också, andra vet att folk blev av med diesel och cyklar förut också och att det har legat t.ex. travar av bildäck och annat skräp på olämpliga ställen tidigare med. Problemen har ingenting med hudfärg eller språk att göra.

När rasismen sticker fram sitt fula tryne ska man inte tiga, för den som tiger dras in i rasisternas propaganda om att ”alla” tycker som de. Den som tiger samtycker. Därför vill vi i Ljusnarsbergs kyrkoråd uppmana till civilkurage, till att just du, du som inte är rasist, ska öppna munnen och våga tala om det. Du är inte ensam. Det finns många som du, aktiva i kyrkan eller inte, som tror att människor är människor och att alla människor förtjänar en rättvis behandling, att inte bli dömda för att de är ”utsocknes”. Vi är många, många fler än rasisterna, men om vi tiger tror de att de är starkare än de är.

Vilken sida är du på? Det är dags att visa det.

Kyrkorådet i Ljusnarsberg

Kommentera

Thomas Hellström

Till Kyrkan!

Det är ett ganska fult retoriskt knep att, som man nu gör i skrivelsen, bygga ett motsatsförhållande där läsaren uppmanas att aktivt ta ställning och där enbart ett svar är moraliskt korrekt. Genom att inte ta ställning ställer man sig enligt resonemanget automatiskt på "motståndarsidan".

Punkt 1 - Först listar man upp ett antal fakta, såsom dieselstölder, vakter på kopparhallen och att det befunnit sig utsocknes som inte pratar svenska i byn. Man medger att somliga vet att det finns ett samband medan andra inte vet det.

Punkt 2 - Sedan går man vidare och hävdar att saker försvunnit tidigare, trafikbrott har tidigare skett och att flera personer känner till vem som begått/begår dessa brott. Det är med all säkerhet sant, men det ändrar inte att punkt 1 också kan vara sann. Det har helt enkelt inte med punkt 1 att göra.

Genom att kalla alla som tycker sig se ett samband i första första stycket för rasister gör man en olycklig logisk tankevurpa eftersom det inte har någonting med rasism att göra.

Jag anser mig inte vara rasist. Jag har heller inga problem att förstå att det kan finnas ett samband mellan olika grupperingar och kriminalitet. Vissa grupperingar är helt enkelt överrepresenterade när det gäller kriminalitet. Hells Angels är en sådan gruppering, "gäng" i storstäder som driver omkring på nätterna är en annan och kringflackande Romer är en tredje.

Skulle kyrkan dra rasistkortet om besökarna i somras hade varit ett MC-gäng? Om det vore ett finsk MC-gäng? Ett somaliskt? Ett Romsk? (Ja, det finns MC-burna romer som bildar MC-gäng!)

Kyrkan har idag inte samma ställning i samhället som den har haft i forna tider. Att i det här läget skapa en onödig schism i en fråga som på ett eller annat sätt berör många gagnar inte någon. Om någonting kanske nu personer som tidigare bara funderat gör slag i saken och går ur svenska kyrkan.

Om resultatet av det här öppna breven skulle innebära minskade intäkter i kyrkoskatt skulle inte förvåna mig.

-------------------------------------------

Replik Till Thomas Hellström

Om någon går ur Svenska kyrkan för att vi protesterar mot främlingsfientliga vindar i församlingen så säger det en del om de som går ur.

Carina Särnqvist

--------------------------------------------

Bestulen och besviken.

"Jag blev bestulen på min plånbok inne på Kopparhallen. Stölden finns på övervakningsfilm. Fyra kvinnor av "utländsk härkomst" samarbetade i stölden. Deras ansikten framgår mycket klart på filmen. Polisanmälde naturligtvis. Ringde upp ansvarig polisman två dagar senare. Polisen hade nu övervakningsfilmen. De skulle höra av sig  snarast. Nu har drygt två månader gått och inte ett ljud från polisen. Mycket snack och lite verkstad från polisens sida..."
Detta skrev jag för en månad sedan i en kommentar till artikeln: "Ryktet går..."
Sedan dess har polisen hört av sig med ett brev där dom meddelar att förundersökningen lagts ned i brist på bevis. Man häpnar...
De hade de allra bästa bevis som går att få, bilder på stölden, skarpa bilder på de utländska kvinnorna och tips om var de uppehöll sig. Detta är fakta... Jag är förb...ad.
 Jag är inte ensam om att ha drabbats av dessa "tillfälliga besökare". Det var en stöldvåg när de var här.
Kära Kyrkoråd, är det då konstigt att icke önskvärda stämningar uppstår. Och sen, polisen som inte gör något... Varför kan vän av ordning undra. Hade polisen "lagt ner" om det hade varit infödda Kopparbergare på övervakningsfilmen? Tror inte det... Vad tror ni?
Jag är inte rasist, tvärtom, jag hälsar på och pratar med invandrare och asylsökande. De allra flesta är trevliga och tacksamma för att få komma till ett fredligt land.
 Men de ska inte komma hit och stjäla av mig och sen komma undan, trots bevis. Förtroendet för myndigheter och polis är litet, i alla fall mitt.
Till sist, mitt inlägg har inget med rasism att göra.

---------------------------------------------------

Åsa Rosenberg

Jag har en kommentar till ”Bestulen och besviken”. Du berättar en historia för oss. Historien handlar om människor av utländsk härkomst som begår brott. Sedan avslutar du med att säga att din historia inte har någonting med rasism att göra. Jag skulle vilja påstå att du har fel. Din historia är själva kärnan i rasismen som fenomen. ”Vi”, d v s svenska vita rejäla ärliga människor som inte begår brott, samlas som grupp i verkligheten eller på internet, och berättar historier som din, om ”de andra”. Vissa historier är sanna, vissa återberättade av någon som trott nåt, sett nåt, antagit nåt. Syftet med dessa historier är att samla ”bevis”. Bevis på att vi är minsann inte rasister, för titta på alla dessa exempel vi har! ”Jag har inget emot människor av utländsk härkomst, jag hälsar på dem, jag skriver kommentarer på internet om att de begår brott…..”. Att du tror att din berättelse inte spär på främlingsfientlighet hos andra som läser den är så naivt så man blir alldeles förundrad!
Du är anonym, människorna du beskriver är anonyma. Fyra kvinnor av utländsk härkomst alltså, så nu gäller det att vara på sin vakt om man ser några sådana, eller vad vill du åstadkomma med din berättelse? (Självklart skulle polisen lagt ner ärendet även om det var svenskar på bilderna, polisen lägger ner 95% av alla sådana anmälningar, om inte mer.)

Jag ska berätta en egen historia. Jag åkte tåg från Örebro till Stockholm häromdagen, en resa på ca två timmar. Tåget var proppfullt så att några fick stå. Det var påfallande få ”människor av utländsk härkomst” på just det här tåget. Jag hittade faktiskt bara två stycken. Det var två män, förmodligen ursprungligen från Mellanöstern, som satt vid en plats med bord. Och hör och häpna! Som av en ren slump var platserna bredvid dem tomma. Jag lovar att det inte fanns en enda rasist på hela tåget, bara en massa människor som hellre satt vartsomhelst utom just där. Och dessutom en hel del människor som bara älskade att stå på tåget så mycket att de hellre stod upp i två timmar än satt just där. Eller så var det bara människor som hade läst på internet att ”människor med utländsk härkomst” snor folks plånböcker så de fann det säkrast att hålla sig på avstånd…

--------------------------------------------

Kopparbergar'ns egen anmärkning

Vi accepterar att kommentarer undertecknas med alias, men alla som skickar oss en kommentar ska lämna sitt namn till oss för att vi ska publicera den.

 

Kommentera

 

mm mm