mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

”Porträttfotograf” gästade Bruksgården  

12-11-13

Jo, Ulf Risberg kallade sig så, när han besökte Ställdalens Naturstudieklubb på torsdagskvällen och visade sina bilder av fåglar, fyrfotingar, fjärilar och annat vackert i naturen. Ulf var förresten inte ensam, han hade hjälp med det tekniska av sonen Fredrik, naturfotograf även han. 

Och visst hade Ulf rätt i att många av bilderna var ett slags artporträtt. Det kallas så, när någon lyckats komma så nära en fågel till exempel, att den uppfyller större delen av bildytan. Huvudmotivet ska dessutom vara ”kanonskarpt” återgivet, medan bakgrunden ofta är så ”suddig”, att den bara bildar en fond utan detaljer.

Älskar man det vackra i vår svenska natur, och det gör man verkligen i Ställdalens Naturstudieklubb, så är Risbergs bilder en njutning för ögat, och en påminnelse om de härliga ögonblick då man själv kommit riktigt nära djur i frihet. Några foton av det slaget blir det dock aldrig, när Kopparbergar’n lyfter sin kamera mot vilda varelser i vår natur. Vi frågar därför Ulf Risberg vad som är hemligheten bakom hans bilder.

-Vistas mycket ute i naturen, lägga ut mat för de djur som man vill fotografera, och göra detta på sånt sätt att inte andra djur äter upp maten, är användbara metoder, berättar Ulf och visar med sina bilder exempel på hur mården försöker komma åt mat som är avsedd för hackspettar.

Efter en dryg halvtimme med allt från fjärilar till de stora rovdjuren var det så dags för en fikastund för de cirka 40 åskådarna, och sedan var det dags för flera porträtt av våra vilda vänner, men Kopparbergar’n hade som vanligt flera järn i elden och måste ila vidare till andra äventyr i en annan del av bygden. Men till dem återkommer vi i en annan artikel.  

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm