mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Respass åt besökarna

12-11-30

Flera besökare till Ljusnarsbergs kommun, innebär också flera möjliga kunder för de företag som är verksamma här, inte bara inom själva besöksnäringen.
Felicitas Nowak och Jeroen Dekkers från Bångbro Kids & Outdoor kallade för en tid sen ihop ett antal företagare till ett möte för att diskutera möjligheterna med ett gemensamt respass. I onsdags kväll samlades man på nytt för att jobba vidare med idén, och Kopparbergar´n var där.

Kopparbergar'n, med ett långt förflutet yrkesliv som ”provinsialpedagog” (läs byskollärare) var nära att ta fram rödpennan direkt och skriva ordval i marginalen, när det gick upp att det var besökare och turister som skulle få respass. Detta ord har för oss alltid haft en negativ klang, eftersom det i ordböckerna förklaras vara detsamma som ge avsked, ge sparken, skicka bort, avfärda osv och detta är naturligtvis inte företagens avsikt.
En stunds googlande vid hemkomsten klargjorde dock att ”respass” (efter översättning från engelskans travel pass?) också har en ny och mera positiv betydelse. Nu handlar det i stället om en handling som ger innehavaren vissa fördelar, tex olika rabatter eller andra erbjudanden från utfärdaren av respasset. Och då blir det ju faktiskt rätt i alla fall.



Nu till saken. De närvarande på detta andra möte var eniga om att idén med respass var värd att utveckla närmare, men mycket är ännu oklart, idéer saknades dock inte. 

Ken Karlsson hade med sig ett exempel på hur ett respass från Alaska ser ut, och även finnskogspasset presenterades. Mötet var av den uppfattningen att man ville satsa på ett bröstficksformat, och att varje företag som deltar, får en sida att presentera sig på. Passet ska kosta 20 – 25 kronor att köpa, och fungera som en lottsedel. En arbetsgrupp bestående av Felicitas Nowak, Ben de Vries och Clifford Hallberg fick i uppdrag att till nästa möte utforma ett mera konkret förslag.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm