mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Laser för lindring och läkning

12-11-19


Att laserstrålar används i medicinskt syfte är väl ingen nyhet i dag. Alla har väl läst eller hört talas om att till exempel ögonoperationer görs med laserteknik. Å andra sidan är det väl lika välbekant att grön laser mot ögonen kan medföra skador och i värsta fall orsaka blindhet. Men nu förhåller det sig så att det finns stora möjligheter att anpassa lasertekniken till syftet, dvs till vilket resultat man vill uppnå.

Brigitte Draxler som driver företaget Brigittes Fotvård har nyligen gått en utbildning i att använda laserterapi för smärtlindring och för att påskynda läkningsprocesser, och hon berättar för Kopparbergar'n:

- Första gången jag kom i kontakt med laserbehandling var på en föreläsning av Jan Tuner som själv använder laserterapi i sitt arbete som tandläkare. Av honom köpte jag också den första lasern, men efter att jag fullbordat utbildningen skaffade jag en som är lite starkare och därmed mera lämplig i mitt arbete. Kursen som jag gått arrangeras av Axelssons Gymnastiska Institut, som är Nordens största och äldsta skola inom massage, friskvård och kroppsterapier. Det borgar ju för en hög kvalitet på utbildningen. Men låt mig på en gång säga att terapeutisk laserbehandling inte är avsett att ersätta annan sjukvård. Laserterapi är mera av ett komplement. Den botar inte sjukdomar eller skador, men öppnar dränaget till lymforna och kan därmed lindra symptomen och underlätta läkningsprocesser. Spänningar och smärttillstånd i nacke, knän, skuldror och ländryggen är, liksom hälsporrar och carpaltunnelbesvär, exempel på vad som kan lindras, och sårläkning kan underlättas och påskyndas.

Människor med akuta och kroniska skador, inflammationer och reumatiska sjukdomar och idrottsskador kan också få ökat välbefinnande genom behandlingen. Men de finns vissa kategorier människor som inte bör ta laserbehandling. Till den gruppen hör barn och gravida, och tatuerad hud är inte heller lämplig för behandling.


Inger Helbig går gärna till Brigitte för att få fotvård

När Kopparbergar'n kommer till fotvårdskliniken på besök sitter Inger Helbig i behandlingsstolen, men hon är inte där för laserbehandling utan för vanlig fotvård. Inför Koppabergar'ns kamera vill dock Brigitte gärna demonstrera hur hon använder laserapparaten. I våra ögon är det ingen märkvärdig tingest, mest ser den ut som en korsning mellan en kulspetspenna och en sån där mixerstav som man har i köket. Man brukar ju säga att skenet bedrar, men i det här fallet är det kanske mera rätt att skenet är det som gör den stora skillnaden eftersom den verksamma faktorn i sammanhanget är ljus.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm