mmm

 

Om oss   Policy    Kontakt   Annonsera   Bli medlem! 50:- mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Kura Skymning

12-11-15

Det var verkligen myskväll på Biblioteket på måndagsskvällen

I går berättade vi om Föreningen Nordens satsning på dockteater för Garhytteskolans sexåringar, och här följer ett litet reportage från Kura Skymning – kvällen samma dag. De lokala arrangemangen här är en del i ett stort samanhang, den Nordiska Biblioteksveckan.


Barbro Resare är ordförande i Ljusnarsbergsavdelningen

Det är ett projekt som under Föreningarna Nordens Förbund verkar för att sprida läsning, nordisk litteratur och bildningsideal i Norden och dess närområden. Den här veckan genomförs den 16:e upplagan av Nordiska Biblioteksveckan för att manifestera högläsning, nordisk berättartradition och litteratur. När det är som mörkast i våra länder, tänder vi ett ljus och läser en bok. Detta är grundkonceptet för Nordiska Biblioteksveckan.
Från centralt håll har man valt ut stycken ur två böcker som högläses vid alla sammankomsterna runt om i Norden, i många fall helt samtidigt.


Wiveca Stopp läste högt för besökarna

Här i vårt kommunbibliotek samlades på tisdagskvällen ett femtontal besökare, som i stearinljusens sken fick lyssna till Wiveca Stopps uppläsningar ur böckerna Jag är Zlatan Ibrahimowic och Hallonbåtsflyktingen. Den senare är skriven av Miika Nousiainen, och handlar, liksom Zlatans bok om hur det är att tillhöra en invandrad minoritet även fast förhållandena i övrigt är olika.
Den som vill ta del av de texter som lästes kan hitta dem på följande adress: http://www.bibliotek.org/ (Klicka på respektive bok, för att läsa.)


Sven-Olov Emet underhöll med sång och musik

Ett rikligt kaffebord med hembakat bröd i många former dukades fram under kvällen, och allt smakade garanterat bra! 
De närvarande bjöds för övrigt inte bara på högläsning utan även på musik, framförd av Sven-Olov Emet, som för övrigt, liksom kvällens gäst, Esko Thorell, har finsk bakgrund. 


Esko Thorell berättade om J.L. Runeberg

Båda kom hit som ”krigsbarn” och har djupa minnen av den tiden. Det var meningen att Esko skulle berätta för åhörarna om hur det var, men tiden rann iväg mot natt alldeles för snabbt för detta. Som tur var hade han också en ”Plan B”, där han på några få minuter redogjorde för ett helt liv, och det livet tillhörde en gång ingen mindre än den finske skalden och författaren Johan Ludvig Runeberg.


Sven-Olov Emet är både trubadur och författare

Sven-Olov Emet är en mångkunnig man, som inte bara spelar för underhållning, utan också skapat egen musik och bland anat tonsatt dikter av Dan Andersson. Sven-Olov skriver också en hel del själv, både poesi och prosa, och kanske dyker något ur hans produktion så småningom upp i Kopparbergar'n.

Kvällen avslutades med att föreningen lottade ut böcker på de post-it-lappar alla fått fästade på tröjan. 10 böcker lottades ut.


Här får vinnarna sina böcker

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm