mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Julmarknadernas tid

12-11-26

Den här tiden på året hålls det julmarknader lite varstans ute i byar och samhällen, ofta med byalag och hembygdsföreningar i arrangörsrollen. En av de första för året hölls under helgen i Sunnansjö och Kopparbergar'n var där. Nu kanske "vän av ordning" är redo att påpeka det faktum att Sunnansjö inte ligger i Ljusnarsbergs kommun där Kopparbergar'n vanligtvis hämtar underlag för artiklar och reportage. Det är i och för sig riktigt, men det finns många skäl och ursäkter för att ändå delge Ljusnarsbergarna om vad som tilldrar sig "alldeles utanför knuten". För det första är Sunnansjö Julmarknad förlagd till Hembygdsföreningens gård med alla dess olika stugor, bodar och andra byggnader. Det är en miljö, där man med eller utan snö lätt grips av en riktig julstämning. Alla byggnaderna är riktigt gamla och genuina, som sig bör på en hembygdsgård.

Det finns något för alla åldrar, även barnen får sitt i form av ponnyridning eller en åktur på vagn.

För det andra är det högkvalitativt hantverk och andra produkter som bjuds ut i de olika stånden. Dessutom finns det faktiskt även en direkt anknytning, eftersom vi i några av marknadsstånden kände igen "folk hemifrån" i försäljarrollen. Där var till exempel Peter Wikström med sin keramik, Anna-Lena Danielsson med glittriga smycken och annat pynt och Ulla-Maj Karlsson från korgmakeriet med bygdens vackraste julkransar. De flesta försäljarna är dock från Sunnansjö och den övriga Grangärdebygden. Ändå är det inte bara försäljarna som gör besöket resan värd. Det är så mycket mer som ger julmarknaden i Sunnansjö dess speciella karaktär. 

Där finns den trånga men mysiga kaffestugan med levande musik och i en annan låg byggnad ligger granris på golvet och fällar på bänkarna för besökare. Mitt på golvet står en väldig härd med ett björkvedsbål och på bålet en kittel med glögg. Dessutom gräddar värdinnorna krabbelurer i stekpannor på glöden.

Glöd finns det också i smedjan intill, där man kan se hur smide gick till förr, och för all del även nu för tiden. Den som vill ha en nysmidd hasp eller en krok kan se den ta form under smedens verktyg.

Kopparbergar'n vädrar sig fram till ett bord där Lars-Eric Selemo från Ostbutiken Vita Huset i Västansjö dukat upp högkvalitativa lagrade ostar av både svensk tillverkning och importerade. Egendomligt nog var priserna ungefär desamma som på standardsortimentet i snabbköpet. Efter en stunds provsmakande gick vi därifrån med en påse delikatesser. Mums!

Ett par trebenta marshallhållare av armeringsjärn fick också följa med hem när vi både sett och ätit oss mätta för den här gången. Vi kommer helt säkert att besöka Sunnansjö även nästa år, och vi rekommenderar varmt våra läsare att göra detsamma.

Se fler bilder här!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm