mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Blodet flyter...

12-11-08

Blodet flyter. – Det låter farligt och hemskt, men i det här fallet rör det sig om blod som av frivilliga donatorer samlas in till sjukvårdens behov. Här om dagen syntes nämligen den röda blodbussen parkerad vid vårdcentralen, och före dess hade den också varit på besök vid bryggeriet, där man håller på att bygga upp en ”tappstation”.

När Kopparbergar'n tittade in i bussen såg det faktiskt helt odramatiskt ut, ja till och med avslappat och lugnt, åtminstone för patienterna, som låg tillbakalutade i sköna fåtöljer. Personalen hade däremot fullt arbete. Ändå tog de sig tid att besvara våra frågor.
Vi fick veta att blodbussen kommer fyra gånger om året, och man har en tämligen fast skara blodgivare. I Kopparberg står cirka 60 personer på listan den här dagen. En av dem, Kjell Bergman, har just lämnat ifrån sig lite blod – igen! Hur många gånger han gett blod har han inte räkning på, men han berättar att han redan tidigare fått ett förtjänstmärke som man får efter 40 gånger!
Det är väldigt viktigt att det blod man samlar in är friskt, och alla givare måste fylla i en hälsokontrollblankett varje gång. Nya personer som vill bli blodgivare måste genomgå ett hälsotest och deras blod analyseras innan de får bli donatorer.
Man få inte vara för ung eller för gammal och inte alltför liten till växten t. ex.

Blodet indelas som bekant i olika grupper, så för den skull måste sjukvården ha en bred lagerhållning. På internetadressen geblod.nu kan man få veta allt man vill om blodgrupper mm och man kan även anmäla sig som blodgivare där. Där kan man också se hur stort blodlagret i län för län ser ut just nu, och till och med vilka grupper som har störst behov av påfyllning.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm