mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Apoteksgården - privata alternativ

12-11-25
Vi rapporterade nyligen från SPF:s novembermöte, då Göran Falck och hans medarbetare från Apoteksgården var inbjudna för att informera om hur ett privat alternativ till hemtjänsten skulle kunna se ut. Samtidigt fick informatörerna en uppfattning om hur stort intresse som finns bland äldre.
Som en uppföljning till den artikeln gjorde Kopparbergar'n ett besök på Apoteksgården för att få veta lite mer om planerna.

Vi träffade Göran Falck och Lotta Trolander i det gamla K-märkta huset med 370 år på nacken, och Göran berättade lite om husets historia. Efter att i århundraden ha tjänat som apotek fick huset bli värd för arbetsförmedlingen när det nuvarande apoteket stod färdigt, och sen tog James Hollingworth över och drev reklambyrå där. Sedan 1994 har det varit läkarmottagning och numera även samtalsmottagning utifrån ett kognitivt synsätt.

Göran Falck gav oss också en tillbakablick på den tid då han arbetade med kvalitetsförbättring inom äldrevården. Han betonade hur viktigt det är att ”den som äger problemet” också ska vara delaktig i lösningen. På 80-talet introducerade han som den förste i Sverige begreppet kvalitetcirklar inom sjukvården, vilket resulterade i såväl förbättringar för patienten som en minskning av vårdkostnaden. På den tiden låg Ljunarsbergs kommun i topp när det gäller åldringsvården medan vi nu, enligt nyhetsmagasinet FOKUS' kommunranking, återfinns i det absoluta bottenskiktet.
Göran Falck tror dock att engagemang och kreativitet kan ta oss uppför branten igen.

När det gäller de aktuella planerna på privat hemtjänst är de än så länge bara på intressestadiet, hävdar Göran. En tidig förfrågan hos kommunen fick avslag på tjänstemannanivå, men kanske finns det andra vägar. Men man kan inte satsa några stora pengar i projektet ännu.
Om tanken ändå skulle förverkligas, så skulle det ju innebära en större valfrihet för brukarna. Det är visserligen kommunen som avgör vårdbehovet och därmed också taxan, men med ett privat alternativ finns det möjligheter för var och en att för en extra kostnad köpa till den service som hon eller han vill ha.
Det är väl också värt att påpeka, att de aktuella planerna inte handlar om något privat vårdboende, utan enbart omfattar privat hemtjänst.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm