mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Funderingar i allhelgonatid

12-11-03

Alla Helgons Dag står det på lördagens almanacksblad. Frågan är bara om vi har några helgon att fira? Och vad är ett helgon egentligen? Lite vanvördigt skulle man kanske kunna säga att katolska kyrkans helgonförklaringar är ett slags förtjänsttecken som delas ut posthumt eftersom ingen, såvitt jag vet, har nått helgostatus under sin jordevandring.

I början fick varje helgon dessutom en egen dag i almanackan, och många av dessa namn finns kvar även i moderna kalendrar. Men så småningom blev så många helgonförklarade att årets dagar inte räckte till, för att de alla skulle ha ”sin” dag. Det var då man började ”bunta ihop” dem och firade många på en och samma gång.

Även Sverige var ju en gång ett katolskt land, och vi fick under den tiden även ett eget svenskt helgon i och med att Heliga Birgitta skrevs in i helgonboken. Men sen kom ju Martin Luther med sin reformation, och här i Sverige hoppade Gustav Vasa på det tåget eftersom det uppenbart kunde ge honom själv större makt.

Säkert fortsatte många svenskar länge att tro på helgonen och även att be till dem om hjälp, men i dag finns det säkert fler som tror på spöken och vampyrer, än som tror på helgon, och våra seder i samband med Alla Helgons Dag har ingenting med helgondyrkan att göra.

Det har i stället blivit en helg, när många människor hedrar sina döda anhöriga genom utsmyckning och ljuständning på gravarna. Alla har vi ju några nära som gått bort före oss, och i de allra flesta fall är det människor som vi älskade och som stod oss nära medan de levde.

Gravseden vid Allhelgonatiden ger oss en möjlighet att minnas dessa våra döda, och att hedra deras minnen. I vår moderna tid är det dock många av oss som flyttat långt bort från den plats, där anhörigas gravar finns, och att göra en resa tillbaka enbart för att smycka gravar, kan säkert kännas betungande för en del. Kanske kan man då hedra de döda på annat sätt? Vill man tända ljus för den sakens skull så kan man säkert hitta någon lämpig plats att göra detta på. Eller så kan man bara gå till kyrkogården och ta del av skönheten och stämningen man möter där i allhelgonatid.

Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm