mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

ABF 100 år

12-11-21

Arbetarnas Bildningsförbund, i dagligt tal ABF, grundades den 16 november 1912 och tog avstamp i den folkrörelsevåg som vällde fram vid tiden kring förra sekelskiftet. Som namnet antyder har ABF sitt ursprung i arbetarrörelsen, och grundarna var Socialdemokraterna, LO och Kooperativa Förbundet. Verksamheten bestod i början av både föreläsningar och studiegrupper med frivilligt deltagande efter eget val, men så småningom försköts tyngdpunkten alltmer mot studiecirkelformen.
I dag är ABF Sveriges största studieförbund som finns i alla landets kommuner och erbjuder studiecirklar, kurser, föreläsningar och kulturarrangemang.

Med anledning av hundraårsjubiléet bjöd ABF på tårtkalas på alla orter där studieförbundet har egen lokal och för Kopparbergs del är det Konstmästargatan 22 som gäller. Kopparbergar'n, som ogärna missar en gratisfika, var tidigt på plats. Vi togs hjärtligt emot av Ann-Mari Lööf som i vardagslag undervisar asylsökande i svenska språket, och snart nog började också en del av hennes elever att droppa in. Några var från Iran och andra från Afghanistan, men alla var glada för att få komma på kalas, inte minst barnen.

Stämningen runt bordet var god och samtalen flödade, på persiska, engelska och svenska, och på något vis lyckades alla att förstå varandra.
Vi från Kopparbergar'n blev tvungna att bryta upp först, eftersom vi hade fler uppgifter denna dag, men vi tackar Ann-Marie och ABF för en trevlig stund, och vi återkommer med ett reportage om svenskundervisningen i en senare artikel.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm