mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Har Ställdalen en framtid?

12-05-11
Rubriken ovan var också rubrik för ett möte som hölls i onsdags kväll 2012 05 09 på Dagcentralen i Ställdalen. Mötet, som arrangerades av Ställdalens Byalag i samarbete med Länsstyrelsen, lockade över fyrtio besökare, så frågan syntes verkligen angelägen.


Mötet inleddes i storforum.

Ställdalen var ju ett blomstrande samhälle för bara några årtionden sedan, men mycket har förändrats sedan dess. För 50 år sedan bodde där över 1500 personer, vilket nu minskat till cirka 500.
Mycket av den service man vanligtvis vill ha i närsamhället har därmed försvunnit, men folket i Ställdalen har definitivt inte gett upp.

Bakgrunden till mötet är länsstyrelsernas uppdrag att arbeta med landsbygdsutveckling, och Kopparbergar'n har talat med Patrik Pettersson, som håller i trådarna när det gäller Örebro län.
Han berättar att uppdraget syftar till att arbeta fram lokala utvecklingsplaner, och att Tillväxtverket avsatt pengar till en ort i varje kommun. I samråd med Ljusnarsbergs kommun del valdes alltså Ställdalen.

Det är Länsbygderådet i Örebro län som byggt upp själva strukturen för arbetet, men innehållet ska vävas in underifrån, via föreningar och andra intressenter.

Upptakten av arbetet är storforumsmöten, som det man nu hade i Ställdalen, och sedan ska en arbetsgrupp ta över.


Erling Norlin var diskussionsledare

På länsstyrelsens uppdrag var Erling Norlin diskussionsledare för mötet, och han berättar engagerat och kunnigt om vad som hände där. 

Efter inledning i storgrupp, skedde resten av arbetet i mindre grupper, som fick jobba med följande rubriker: Vad vill vi ha kvar? Vad vill vi ha tillbaka? Vad vill vi ha nytt?

Erling Norlin ger några exempel på vad som samlades under de olika rubrikerna. 
Invånarna, samlingslokalerna i centrum, förskolan, macken, industrin och föreningarna är exempel ur den första gruppen, medan skola, distriktssköterska, post och bank samt flera företag är exempel på sådant man vill ha tillbaka. Föreningslivet vill också gärna ha tillbaka puben i det gamla hotellet.

När det gällde att önska nytt, fattades det inte heller förslag. Exempel på detta är servicehus för äldre, fritids med kommunalt engagemang förutom SAIK:s, lekpark, närbutik som också är servicepunkt för post och bankärenden, mekargarage, småbusservice och cykelbana till Kopparberg, samarbetsforum för föreningslivet och företagshotell.


Kreativitet, spontanitet och glädje

Alla är naturligtvis medvetna om att allt detta inte går att realisera på en gång, och allt är ju beroende av pengar, men än mer beror hela utvecklingen på engagemang och konstruktiv kreativitet hos invånarna själva. Man måste dessutom tänka på vilka delar i utvecklingen, som ligger på samhällets ansvar, vilka som kommersiella krafter råder över, och vad som kan utvecklas genom föreningslivets medverkan.

Det finns i varje fall en stor vilja att utveckla och förändra, konstaterar Erling Norlin, och en arbetsgrupp, som ska fortsätta jobba med frågorna, utsågs redan på detta första möte. I höst kommer man att samla till nytt storforumsmöte för alla intresserade, som då får ta del av vad som gjorts och vara med och påverka fortsättningen.

Meningen är att arbetet ska resultera i en lokal utvecklingsplan, avslutar Erling Norlin. Denna ska i sin tur tas i beaktande då Ljusnarsbergs kommun framställer sin nya översiktsplan år 2014
Efter att ha tagit del av all denna information om engagemang och kreativitet i Ställdalen, verkar det självklart att nu besvara rubrikens fråga med ett rungande JA! avslutar Kopparbergar'n.

Foto: Gunnar Björkman
Text: Björn Öringbäck

Mera fakta på Tillväxtverket och Länsbygderådet i Örebro län

Kommentera

mm mm