mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Vandring i Bångbros historia

12-05-05
Nya Kopparbergs Bergslags Hembygdsförening bjöd i torsdags kväll in till en vandring i Bångbro längs kanaler, dammar och hyttor som numera bara kan anas som ruiner i naturen.

Ett tjugotal personer ville gärna veta mera om traktens historia, i synnerhet som Håkan Mossberg var guide för vandringen. Håkan är ju känd för sitt stora kunnande och sitt lättsamma framställningssätt, och deltagarna fick under vandringen bådadera i rikt mått.

Från Kopparbergar'n deltog två personer med kamera och ljudinspelare, och här följer ett referat av vandringen i text och bilder.

Från samlingsplatsen vid Tallheden gick vi förbi den plats där dansbanan låg förr i världen och tittade ned i den naturliga amfiteatern där Kata Dahlströmspelen genomförts vid flera tillfällen. Tyvärr har denna unika anläggning fått förfalla, och har även utsatts för grävarbeten som orsakat skador.

Vi traskade vidare ner mot älven, där en stor metallställning fångade vårt intresse. Håkan Mossberg berättade att ställningen varit stöd för en vattenledning som ledde vatten från kanalen till den springbrunn som funnits i parken.

Vi följde älven uppströms till Bånghammar, och fick bland annat veta var Bånghammardammen och hyttor och hammarsmedjor låg. Vid Finnhyttorna kunde man fortfarande se slaggklumpar från kopparutvinningen.



Håkan berättade för oss om Leo Wallmo, som skaffade sig rättigheter för hela fallsträckan och hade stora planer för järnindustrin i Bångbro. Bland annat byggdes Kontoret och Herrgården under Wallmos tid.



Vi gick över bron i Bånghammar och vandrade sedan söderut längs vattnet och kom till platsen där Bryggeriet en gång var beläget. Även där hade Leo Wallmo ett finger med i spelet.

En källare, där maltkaren var placerade, finns fortfarande kvar till beskådande.

Vi följde sedan kanalen ett stycke innan vi stannade för en välbehövlig fikarast. Efter fikastunden vek vi av ner mot älven igen och passerade området där professor Carlberg anlade sina bly- och kopparhyttor, där han smälte malm från Kaveltorp.

Därefter korsade vi älven på en planka och på andra sidan fanns gott om kopparslagg som är gråbrun. 

Slaggen hade roliga former och en och annan bit stoppades ner i fickorna.

Alldeles intill vägbanken fanns en rest av en stor hytta, som man inte tänker på att den finns här. Så kom sista utmaningen att klättra upp till vägen och ganska trötta i benen efter två och en halv timmes vandring gick vi tillbaka till utgångspunkten via asfalterad väg.

Innan vi skildes åt berättade Håkan Mosberg, att en vandring på Prästön i Ljusnarn är på planeringsstadiet, och Kopparbergar'n ser med intresse fram emot att planerna realiseras. Vi återkommer med datum och övriga detaljer när detta blir känt.

Till sist vill vi tacka Håkan Mossberg för en härlig långpromenad med intressant information om bygdens historia!

Den som vill ha mera fakta, namn och årtal kan läsa mera här.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm