mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Startskott för Idétinget

I går kväll, tisdag, var det upptaktsmöte för ”En ljus idé”, ett möte som alla Ljusnarsbergare fått inbjudan till via ett informationsblad. Kopparbergar'n och andra media har också flaggat för det tidigare. Till kvällens möte kom drygt ett tjugotal personer förutom arrangörerna själva, samt pressen. 


Tommy Larserö hälsade alla välkomna.

Kommunchefen Tommy Larserö svarade för inledningen och hälsade alla välkomna. Han lyfte fram några positiva fakta om kommunen som att det under förra året flyttat in 327 nya kopparbergare, samt att det fötts 37 barn, flera tomter har sålts på Djäkenområdet, och bredbandsutbyggnaden med fiberkabel pågår för fullt. Ett annat positivt besked är att arbetslösheten minskat. Glädjande är också att många ungdomar engagerar sig för kommunens framtid.


Jesper, Jonathan, Alina och Lonneke

Tomas Larsson tog sedan över och presenterade tankegångarna kring kvällens upptakt och det fortsatta arbetet. Grunden är vision 2020, och ”En ljus idé” ska vara en av flera vägar som tar oss dit. Det handlar om att ta vara på de nya idéer som kommer fram, och att stötta och hjälpa till för att realisera dem.

Tomas poängterade att enligt kommunallagen får inte kommunen stödja enskilda företag ekonomiskt, men det finns lite pengar till bredare satsningar på näringslivet, som denna. Cirka åtta nya idéer ska väljas ut, och de som står bakom dessa får dela på 50000 kronor för att utveckla sina förslag.


Klas Brynte värmde upp deltagarna.

Innan själva idékläckningen började, värmde Klas Brynte från Startcentrum i Örebro, upp deltagarna med några kommunikationsövningar som bidrog till att öka kontakten mellan de närvarande. Sedan följde grupparbeten, där det till exempel gällde att plocka fram vilka resurser vi har i kommunen, och hur vi vill/tror att det är i Ljusnarsberg år 2010.


Det var många roliga kommunikationsövningar.

Så kom man till sist fram till den viktigaste punkten för kvällen – att formulera sina ljusa idéer på små lappar att sätta upp under olika rubriker, som Industri, Handel, Besöksnäring osv.
Det blev totalt ett trettiotal lappar, som i sin tur kan tjäna som underlag för en ansökan om att få vara med och dela på utvecklingspengarna. Ett par stycken ansökningar blev klara redan på kvällen, men många tog blanketter med sig hem för fortsatt filande på dem.

För den som inte hade möjlighet att närvara på mötet finns det ändå chans att hoppa på tåget och lämna in sina ansökningar, eftersom tiden inte går ut förrän den 21 maj. Blanketter finns att hämta i kommunens reception, samt på biblioteket och flera andra ställen.

Vad händer sen?

När ansökningstiden gått ut, ska ”Tinget”, som består av representanter för kommunen och företagarföreningarna, göra en gallring bland bidragen, och namnen på de lyckliga utvalda kommer att offentliggöras på nationaldagen, då också landshövdingen kommer att närvara.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm