mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Flera fick prova hjärt-lungräddning

12-05-12
Härom dagen arrangerade Hjärt- Lung ett tillfälle för alla som ville lära sig, eller friska upp sina kunskaper i hjärt-lungräddning. Instruktör var Catarina Westman, som själv jobbat på akutmottagningen i Lindesberg. Hon visade och berättade om hur man ska handla om man råkar hitta en till synes livlös person.


Catarina Westman instruerar deltagarna.

-”Bäst” är det, säger Catarina, om man är med just när någon faller ihop och man kan misstänka hjärtstopp. Finns det någon mer i närheten, så be den att larma 112, eller larma själv och påbörja sedan hjärt-lungräddning. 
Anvisningarna för hur man bäst går till väga ändras i genomsnitt vart femte år utifrån de erfarenheter som sjukvården får, så har du lärt dig något sätt för länge sedan, är det kanske dags att fräscha upp kunskaperna.

Catarina plockar fram några ”dockor” för de närvarande att öva på, och hjälper dem att förbereda själva övningen.


Inger Aftonljus får hjälp att göra i ordning dockan.

- Man börjar alltid med kompressionen, säger hon och visar hur man placerar händerna över bröstbenet på den nödställde. Sen pressar man neråt trettio gånger med en takt som motsvarar 120 hjärtslag i minuten. Därefter två inblåsningar, trettio tryckningar, två inblåsningar osv.


Birgitta Åkerberg och Gunilla Leijon Ögren kämpar på.

Det är viktigt, påpekar Catarina, att man ser till att luftvägen till lungorna är rak. Man tar tag i den nödställdes hakspets och lyfter lite innan man blåser, och så måste man klämma till om näsan så att inte luften går ut den vägen.

- Hur länge ska man hålla på?

- Tills den drabbade vaknar upp och andas själv, eller till dess att ambulans eller annan hjälp anländer, svarar Catarina. 
I ambulansen har man också en hjärtstartare som kan behövas om inte den manuella hjärt-lungräddningen varit tillräcklig.

Catarina Westman har själv utbildning för att använda hjärtstartare. Den fick hon för fem – sex år sedan. På den tiden var Marstrand den enda platsen i Sverige för sådan utbildning. Diskussioner pågår inom hjärt- lung om att skaffa en hjärtstartare som finns lätt tillgänglig i Kopparberg, men det är en ganska dyr historia. Cirka 12000 kronor kostar den och det behövs en samverkan med andra föreningar för att finansiera den, såvida ingen annan sponsor dyker upp.

Text och bilder: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm