mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Gratis tågresa

12-05-16


I likhet med alla Ljusnarsbergare, fick Kopparbergar'n erbjudande om en gratis resa med tåget till valfri station längs järnvägen mellan Borlänge och Örebro, och hem igen. Det var ju ett fint erbjudande från Tågkompaniet och Tåg i Bergslagen som står bakom kampanjen, och eftersom det är länge sedan vi på Kopparbergar'n åkte tåg, så tyckte vi att det kunde vara intressant att prova på hur en modern tågresa känns.

Tyvärr finns det ingen kollektivtrafik mellan ”redaktionen” i Stjärnfors och centralorten Kopparberg.

(Jo det finns visserligen en länsbuss, som passerar här flera gånger om dan, men på den vill de inte ha några passagerare som kliver på och av längs linjen! Busslinjen ska för övrigt läggas ner till sommaren, när hundratalet skollediga ungdomar med golfintresse vill kunna ta sig till Stjärnfors, liksom alla som vill besöka caféet under sommarsäsongen. Men visst, vill man ha ”bristande lönsamhet”, så nog går det att ordna!”)

I brist på buss, tar vi alltså bilen till Kopparbergs station.
Men nu var det inte bussen som vi skulle berätta om, utan tåget.
Vi kliver ut på perrongen, kollar avgångstiden, 10:59, och tittar efter tåget. Men än fattas det ett par minuter till utsatt tid. Strax därpå dyker det i alla fall upp, och ”förseningen” blir mindre än en minut.

Väl inne på tåget blir vi överraskade av att så mycket folk är ute och reser. Vi hittar dock snart ett par lediga platser, slår oss ner och ser oss omkring medan tåget accelererar från stationen med ett lätt vinande ljud. Under färden är ljudnivån för övrigt behagligt låg, och man kan utan vidare föra lågmälda samtal med sina närmaste medpassagerare. Det visar sig att flera, liksom vi, är ute och gratisåker, utnyttjande det erbjudande som lagts i våra postlådor.

En tågvärdinna vandrar genom vagnen och tittar på våra gratisbiljetter. På vår fråga, svarar hon att det märkts en tydlig tillströmning av resenärer under kampanjtiden.

- Det kom igång lite trögt först, men det har ökat hela tiden, säger hon. Den här tiden brukar det inte vara så många som åker. Det är ju inga pendlare som åker mitt på dan.
Tåget susar vidare och efter korta stopp i Ställdalen och Grängesberg når vi Ludvika efter ungefär en halvtimme. Det går betydligt snabbare än med bilen, i varje fall om man ska följa hastighetsbegränsningarna. Och inte behöver vi bekymra oss om var vi ska parkera. Det är bara att promenera rakt in i centrum.

Efter besöket i Ludvika, med lite shopping och lunch, är det dags att ta oss ner till stationen igen. Och tåget dyker upp lika punktligt som förra gången, och tar oss tillbaka till Kopparberg. Sätena är bekväma och det är lätt att dåsa till en stund, när ”palt-koman” sätter in efter en stadig lunch. Den som eventuellt inte hunnit dricka sitt eftermiddagskaffe före återresan har nu chansen att köpa sig detta i kiosken, som betjänas av tågvärdinnan Mikaela. Och gillar man inte kaffe, så finns där andra alternativ, som frukt och godis.



Nöjda med vår resa tar vi från Kopparbergar'n vid hemkomsten kontakt med Tågkompaniet/Tåg I Bergslagen. 

- Finns det några fler fina erbjudanden på gång? undrar vi. 
Vi får då prata med Mia Bäckström, som berättar att det ligger ett nytt erbjudande ”bakom hörnet”.

Mellan 11 juni och 19 augusti kan man köpa ett slags tågluffarkort som gäller i tre dagar. Kortet kommer att finnas i tre varianter, en för ungdom, en för vuxna och en för familjer. Med tredagarskortet får man resa så mycket man vill under den tid kortet gäller,och det är giltigt i hela det område som Tåg i Bergslagen trafikerar. Dessutom gäller också kortet på de stadsbussar, som finns på de orter där tåget stannar.

Kopparbergar'n tackar för informationen och börjar redan planera så smått inför ett tågluffande i Bergslagen i sommar.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm