mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Forskning i Nittälvsområdet

12-05-04



Gisela Burgman, en ung studerande vid Stockholms universitet, har just genomfört fältarbetet i en kvartärgeologisk undersökning i området längs Nittälven.

Och vad innebär då detta?
Enligt uppslagsverket på nätet, Wikipedia, är geologi detsamma som vetenskapen om uppkomst, sammansättning och förändring av jordskorpans berg- och jordarter. Förenklat skulle man kunna säga att det alltså handlar om att förklara, varför det ser ut som det gör i naturen. Kvartärgeologi handlar om de förändringar som skett under de senaste två – tre årmiljonerna, med istider och andra stora miljö- och klimatförändringar.

Gisela berättar att såväl terrängens synliga former som markförhållanden under markskiktet har stor betydelse för djur- och växtliv i området. Många arter är beroende av de geologiska förhållandena, som exempelvis mosippan och bävern.

Det var genom kontakt med Ställdalens Naturstudieklubb, som Kopparbergar'n fick veta vad som pågick. Under fältarbetet har nämnligen Naturstudieklubbens klubbstuga gjort tjänst som både bostad och bas för fältarbetet.

Till grund för sitt arbete har Gisela haft kartor som laserskannats från flygplan. Dessa kartor är synnerligen noggranna, och visar höjdkurvor med bara två meters skillnad, men tekniken medger att man också kan ”titta en bit ner under ytan”. På så sätt kan man få en bild av hur landskapet formats av istider, vattenrörelser, jordskred, ras m.

På plats har hon sen studerat växt- och djurliv och markförhållanden, och nu skall alla fakta sammanställas till en karta med diverse symboler och förklaringar.
Sammanställningen pågår just nu för fullt, och kommer i färdigt skick också att utgöra Gisela Burgmans examensarbete.

Text Björn Öringbäck
Foto: Bengt Lundell

Kommentera

mm mm