mmm

 

- mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Vad är sant om våra asylsökande?

Vilka är dom, dom där som fyller bussen till Lindesberg? Dom där som sitter vid datorerna på biblioteket? Dom där med annan hudfärg än majoriteten kopparbergare? Hur många är dom? Varför är dom här? Vad gör dom? Vad kostar dom?
Frågorna är många, och ryktena likaså. Kopparbergar'n söker svaren hos dem som vet.

Den första vi pratar med är Charlotte Dahlbom, socialchef i Ljusnarsbergs kommun. Hon försöker att ge oss en klarare bild av situationen.

- De enda som vi har det direkta ansvaret för är de ensamkommande barnen, som vi har 15 platser för. Tre av de platserna är vikta för asylsökande, dvs de som ännu inte fått besked om uppehållstillstånd. De övriga är sådana barn som fått uppehållstillstånd beviljat säger Charlotte.

- Hur gamla är de, och var kommer de ifrån?
-De är i åldrarna 13 – 17 år, och de flesta kommer från Afghanistan. Till oss kommer de så fort som de har anlänt till Sverige, ofta efter bara en till två dagar. De kommer till Bergsgården, som är ett HVB (Hem för Vård och Boende).
Var och en får en god man, som till exempel kan hjälpa till med kontakterna med migrationsverket. Men så snart det asylsökande barnet fått uppehållstillstånd ska en särskilt förordnad vårdnadshavare ta över ansvaret.
Yngre barn placeras ofta i familjehem, och om så sker blir det ju familjehemmet som bär det fortsatta ansvaret för barnets uppväxt. De äldre däremot, bor oftast kvar på Bergsgården.
I båda fallen är det Ljusnarsbergs kommun som med pengarna från Migrationsverket, bär det ekonomiska ansvaret för barnen.

-Hur många jobbar på Bergsgården?

-Det är tio personer i blandade åldrar, hälften är kvinnor, hälften män. En viktig resursperson är Ann Lindvall, och så har vi just fått en intressant sökande till cheftjänsten för verksamheten. Hon heter Barbro Svensson, kommer från Västerås och har stor erfarenhet av liknande arbete.

-Vad sysselsätter sig de här ungdomarna med?

-De går i skolan, de yngre går i en särskild klass här på Kyrkbacksolan och de äldre får åka in till gymnasieskolan i Lindesberg. I sommar kommer det att ordnas sommarskola och gymnasieungdomarna kan få ett par veckors sommarjobb.

-Men alla av utländsk härkomst som åker med bussen till Lindesberg är inte ungdomar. Vilka är då de andra?

-Det kan vara asylsökande människor som Migrationsverket har hyrt bostäder åt här genom kontrakt direkt med fastighetsägare. Trots att de bor här har inte kommunen några åtaganden gentemot dem. Det är Migrationsverket, som har hand om deras situation. Totalt hyr migrationsverket in 300 asylsökande i bostäder här, varav 100 i Ställdalen. De här människorna behöver ofta besöka Migrationsverkets kontor i ärenden som rör deras vistelse här, ansökan om uppehållstillstånd och överklaganden av beslut mm.

I Lindesbergs kommun har man placerat ytterligare 700. Många av dem i småorter som Storå och Guldsmedshyttan. Deras situation återkommer Kopparbergar'n till senare, men för stunden tackar vi Charlotte Dahlbom för informationen, och för flera uppslag till fortsatt berättande om våra nya Ljusnarsbergare.

Text: Björn Öringbäck
Foto:Del av arkivbild hos kommunen

Kommentera

Kommentarer

Lou-Lou Sundberg:

Det skulle vara roligt om någon "vågade" göra ett bra reportage med de asylsökande istället för genom ombud. Man skulle kanske få en bättre bild om vi visste varifrån de kommer och varför de kom hit. Vad de har för framtidsplaner om de får stanna. Är de ensamma eller har dom familjer med sig? Hur är kvinnornas situation m.m.
Ett litet tips bara och en önskan om att någon "frågvis" person ställer de rätta frågorna.

Kopparbergarn's svar: Det är helt i linje med vad vi har tänkt oss.

Alias AE:

Jättebra reportage om dom asylsökande och ensamkomna barn!
Hoppas ni fortsätter skriva mer om dem, så att dumma och felaktiga rykten kan få ett slut. Just kostnader på olika sätt är ju väldigt känsligt. "Dom får minsann det och det".

Gräv vidare. :)

 

Kommentera

mm mm