mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

1:a majfirandet i Kopparberg

12-05-02
Självklart måste Kopparbergar'n ta sig en titt på hur första maj firas i Kopparberg. Men som tidigare deklarerats, är denna nättidning inte knuten till något politiskt parti eller annan organisation och deltar därför inte i firandet på annat sätt än som betraktare och rapportör. Vi beger oss till Malmtorget, där firandet ska äga rum.

Där kan vi genast konstatera att det inte syns till något demonstrationståg, ingen blåsorkester heller, och inga plakat eller standar. Inte heller hör vi några röster som skanderar slagord, eller märker något annat av det som en iakttagare vanligtvis förknippar med arbetarrörelsens förstamaj-firande. Jo, vänta! Några små röda fanor står i alla fall samlade på den provisoriska scen som iordningställts på gräset ovanför muren. Och här och där syns folk i röda tröjor med texten SOSSE tryckt på bröstet. Folket från LO-facken finns där också, men håller en diskret profil.



Vad bjuds då den nästan hundrahövdade skaran åskådare på i stället - förutom strålande solsken och svaga vindar?

Korv och kaffe serveras av Ulla och Ken, Gunilla Råstock målar ansiktet på de barn som vill, samt socialdemokratiska rosor på en och annan vuxen kind. 

Ewa-Leena ses prata med folk i publiken, Viveka Stopp hälsar alla välkomna och Gert Stark håller ett kort tal i socialdemokratisk anda. Det är premiär för Gert att tala i det här sammanhanget, och han säger själv i inledningen av sitt anförande,att han känner sig lite nervös. Han klarar dock av sitt uppdrag med heder, även om han verkar vara lite för bunden av sitt manus för att nå fram till åhörarna ordentligt.

I publiken, där alla känner alla, är dock stämningen god, man får träffa folk, skvallra lite om ditt och datt, dricka kaffe och äta en korv. Kanske hade man inte förväntat sig så mycket mera.
Men det fick man!!

Musik och sång!
Emil Hermanssons musikalitet är ju välkänd här i bygden ända sen tiden innan han växte ifrån trehjulingen, men då han numera studerar på musikgymnasiet på annan ort, är det inte så ofta vi får höra honom spela på hemmaplan. I dag är han i alla fall den, som tillsammans med fästmön Jennifer Jansson, svarar för musiken.
Kopparbergar'ns reporter har haft förmånen att höra paret en gång tidigare, och var redan då imponerad av de båda ungdomarnas sätt att framföra sin musik. Det är Jennifer som sjunger och Emil som ackompanjerar på ett utsökt sätt. 

Jennifer studerar egentligen till låtskrivare, men med sin rika och varierande röst, kraft och inlevelseförmåga i texter och melodier, kan hon utan tvekan skapa sig en framtid på musikscener runt om i landet och världen.

Det är verkligen synd att inte fler åhörare fick ta del av denna härliga musikstund, och det är bara att hoppas att Emil och Jennifer snart nog ger en riktig konsert här i Ljusnarsberg, och att den då annonseras ut ordentligt, så att alla musikälskare får chansen att lyssna.

Det är bara fråga om vem som vill arrangera.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm