mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Sommarkyrkan i Hörken

12-06-28

Hörkens vackra kyrka

På torsdagskvällen var det första Sommarkyrkan i Hörken för året. I ett ljuvligt sommarväder samlades ett 40-tal personer i Hörkens kyrka för att lyssna på musik. 


Helena Norin Odelberg och Maria Noring

Temat var "I folkton" och medverkande var Helena Norin Odelberg från Bollnäs på fiol, Maria Noring från Sollentuna på klarinett, organist Viveka Sjödell på tramporgel och kyrkvärden Inger Hellsing höll andakt. De två senare hör hemma i Hörkens kyrka.


Här är organist Viveka Sjödell med på tramporgel

Programmet innehöll flera polskor, vilket är naturligt, eftersom polskan förr var mycket vanlig som dansmusik. Men även en gånglåt och ett par exempel på Kleznermusik framfördes. Klezmer har sitt ursprung i den musik som framfördes av judiska spelmän i Öst- och Centraleuropa fram till 2:a världskriget och är den musik som Helena Norin Odelberg och Maria Noring brukar spela. De båda musikerna spelade med både själ och hjärta och dessutom sjöng de tillsammans med Viveka Sjödell. Viveka i sin tur sjöng Gunnar Hahns "Kvällen stundar" a cappella. Trion avslutade konserten med "I denna ljuva sommartid" i tonsättning och arr av Anders Öhrwall.


Kyrkvärd Inger Hellsing höll andakt och läste Per Lagerkvist.

Som mellanakt i konserten fick besökarna sjunga två psalmer och Inger Hellsing höll en kort andakt. Hon läste också Per Lagerkvists "Det kom ett brev" med inlevelse och känsla. Kvällen avslutades med kaffe och godbit och trevlig samvaro.


Efteråt var det kaffe och samvaro

Nästa vecka på torsdag är det dags för nästa sommarkyrka. Då blir det "Ur musikalernas värld" och man kommer att blanda musik ur musikaler med psalmer och verser ur Psaltaren. Från Kopparberg går det gratis buss, som hämtar upp även i Ställdalen och Ställberg, så det är lätt att följa med till Hörken och njuta av den kulturella upplevelsen. Kopparbergar'n lovar att det är värt ett besök.


Elsa och Ove missar inte gärna en konsert i Hörkens kyrka, i synnerhet som de kan följa med bussen dit.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm