mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Nationaldagen – Ungdomarnas dag!

12-06-06
Nationaldagsfirandet är en ganska ung företeelse i Sverige. Det är bara sex år sedan det beslutades att den 6 juni, som tidigare kallades Svenska Flaggans Dag, skulle vara Sveriges nationaldag. I Kopparberg fick firandet i år en särskilt ungdomlig prägel genom våra ungdomars stora kreativitet och framåtanda, som belönades på olika sätt under firandet.



Själva firandet var förlagt till Malmtorget, men upptakten var ett tåg som utgick från Garhytteskolan, fortsatte längs Konstmästaregatan, Bergmästaregatan och runt Tingshuset och museerna. Tåget leddes av fanbärare från Hemvärnet och mässingsorkestern Lindeblecket, en sextett med stöd av trummor. I tåget gick också medlemmarna i Ljusnarsbergs folkdanslag och deras spelemän plus en hel del ”vanliga” kommuninnevånare.



Vädrets makter, som på sista tiden varit generösa med det våta, bjöd på uppehållsväder och solsken, och bidrog säkert till att ovanligt många åhörare samlats på gräsmattan framför loftcaféet. Vi från Kopparbergar'n uppskattar att 300 – 350 personer ingick i åhörarskaran.



Kommunalrådet Eva-Leena Johansson inledde och hälsade alla välkomna, och sen var det dags för lite underhållning i form av musik och folkdanslagets framträdande. Deras vackra dräkter och sköna danskonst över gräset, med de faluröda byggnaderna i fonden till musik av spelemännen var en fröjd för både ögon och öron. Efter dansen tog vår landshövding, Rose-Marie Frebran plats på scenen.

Frebran höll ett inspirerande och positivt tal om bruksorternas betydelse för Sverige förr och nu i allmänhet, och lyfte sedan fram så många positiva sidor av Ljusnarsberg i synnerhet, att det var knappt att vi själva visste om alla.

Sedan var det dags för prisutdelning. Som prisutdelare anlitades en av Ljusnarsbergs ambassadörer, Bengt Ljung. Först gällde det Stora Gårdens stipendium, som i år delades ut till Hans Hedborg för hans arbete med att restaurera gamla byggnader.

Årets Ljusnarsbergare blev ungdomarna som kallar sig ”Kopparberg at War”, Linus Eriksson, Jonatan Ersarp, Tim Eriksson och Anna Liss, för den kreativitet de visat i sina filmprojekt. Därigenom har de gjort ytterligare en markering av Kopparbergs plats på världskartan.  Men det kommer mera...



Vid nationaldagsfirandet avslöjades också vilka förslag som gått vidare i första etappen av En ljus idé, som Kopparbergar´n skrivit om tidigare. Där kammade en annan ungdomsgrupp hem tre av de fem platserna och belönades med sammanlagt 25000 kronor för att arbeta vidare och utveckla sina idéer. I den gruppen ingår Moa Henriksson, Frida Lundholm, Lonneke, Jonatan Ersarp, Sofie Eriksson, Emmy Draxler och Thea Hedberg. Deras förslag var dels ett ungdomshus. ”Där vill vi ha Discon, lan och konserter mm. Det ska bli ett ställe där vi ungdomar kan hänga och ha kul!”. 
Dels var det en idé om att ordna en årlig festival i Kopparberg. Och dels vill ungdomarna återskapa dammen på trekanten.
Det ska bli spännande att se hur arbetet fortskridit när nästa gallring bland idéerna ska ske i höst.

Efter utdelningen av priser och utvecklingspengar var det så dags för unison avslutning med nationalsången.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm