mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Hörkens PRO på resa

12-05-07

Hörkens PRO ordnade i veckan som gått en resa till Orsa Björnpark och Kopparbergar'n har fått en rapport med text och bilder från Märta Dahlberg, som var med på resan. Ett 35-tal glada resenärer deltog i bussresan, och vädrets makter visade sitt bästa humör, både under fikarasten i Leksand och under själva vistelsen i björnparken. 

Orsa Björnpark startades 1986, och har sitt ursprung i ett vilt-ide från 1960-talet. Där finns numera ett 15-tal björnar, allt ifrån vår ”vanliga” brunbjörn till jättar som Kamtjatktabjörn och isbjörnar, men även andra rovdjur, som lodjur, varg och järv. Det finns också andra utrotningshotade rovdjursarter från Nordeuropa, som sibirisk tiger och snöleopard. Polartraktens djur visades även i ett naturum.

Till skillnad från förr, när vilda djur förevisades i trånga burar och på cirkus, kan man här se djuren i sin äkta miljö. Ja de har i vissa fall så stort område att röra sig på, att det kan vara svårt att speja in dem. Vargarna tex, höll sig undan, förutom den som låg till sängs i mormors stuga.

Området är som sagt stort (som 60 fotbollsplaner), och många föredrog att åka med i de guidade vagnsturer som gick genom parken. 

Andra vandrade fram över broar som gav möjlighet att titta ner i de olika djurens väl inhägnade delar av parken. Dessutom var utsikten över landskapet fantastisk!

- Vi såg Kamtjatkabjörnen vanka fram och tillbaka, och vi såg en isbjörn som betade gräs! berättar Märta. 

Det var en innehållsrik och intressant upplevelse att vara med om, och alla var säkert lite trötta när det var dags för hemfärden, men Oskar Martinsson underhöll med historier och sång, och alla ville veta svaren på de kluriga frågor Hans Runnkvist satt ihop. Hur många vet till exempel vilket år barnbidraget infördes, var Hakon Svensson var född eller vem som fick nobelpris 1923? 
Marianne Jansson och Ann-Britt Hansson visste alla fall mest, och vann tävlingen.

Och så var det lotteri förstås. Här försöker Leif Larsson truga på Gun och Karin några fler.

På hemvägen gjordes också ett stopp i Insjön för besök på Clas Ohlson, och säkert var det många som åkte hem med någonting de inte kunde motstå att köpa, fast det egentligen var lite onödigt.

Att den trevliga och lyckade resan kunde genomföras, berodde till stor del på Leif Dahlström som ordnat med det mesta, och avslutningsvis vill vi alla tacka honom och vår chaufför för detta.

Foto och information: Märta Dahlberg

Kommentera

mm mm