mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Föreningarnas hjärtstartare ett steg närmare

12-06-12

På tisdagskvällen hölls ett möte angående den hjärtstartare som ett antal föreningar vill inköpa tillsammans. Mötet arrangerades av Hjärt-lung, som bjudit in andra föreningar som är verksamma i kommunen. Tyvärr kom inte alla, men det dussintal personer som deltog, representerade ändå nästa lika många föreningar.

Det största gemensamma problemet är finansieringen, men alla är överens om att det är ett problem som går att lösa. Hittills har 8000 kronor utlovats från några av föreningarna, och till detta kommer ett belopp på 5000 kronor från en privatperson med rötter i bygden. Totalt är alltså 13000 kronor säkrade hittills och det betyder att man nått drygt halvvägs till målet.
Eller ska vi kanske säga etappmålet, för det räcker inte med att köpa själva hjärtstartaren. Man måste också ha utbildning för att använda den. Dessutom måste det bestämmas var utrustningen skall förvaras. Dels måste det vara någon central plats som är åtkomlig en stor del av dygnet, och dels måste det finnas möjlighet att förvara apparaten inlåst, eftersom stöldrisken annars är stor. Förhandlingar har förts med ICA – Kopparhallen om ett samarbete.

Catarina Westman redogjorde för de olika typer av hjärtstartare som finns på marknaden, och hon förordade en sort som förutom själva blixtfunktionen också ger muntlig vägledning för fortsatt manuell hjärtlungräddning.

Mötet beslutade att ge Catarina i uppdrag att inköpa en sådan hjärtstartare som hon förordat, men inte förrän till hösten då tillräckligt med pengar förhoppningsvis flutit in. Kontakt har tagits med bl.a. de politiska partierna i kommunen om bidrag, men andra bidragsgivare välkomnas också!

Efter semestrarna, då ordinarie kassapersonal är tillbaka på ICA, skall de få utbildning i hur hjärtstartaren används. På så sätt ska det vara möjligt att snabbt ge hjälp åt en medmänniska som kan misstänkas ha råkat ut för hjärtstopp.
Förhoppningsvis ska vi aldrig råka i den situationen, men det känns ändå bra att veta att hjälp finns, till dess professionell hjälp nått fram.

Det finns faktiskt redan några hjärtstartare i Ljusnarsberg, men de är placerade på bryggeriet, industrin i Ställdalen och Opera på Skäret. Föreningarnas hjärtstartare, med sin placering mitt i samhället, kommer att även ge allmänheten tillgång till snabb hjälp i en svår situation.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm