mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Hjärt-lung på resa

12-05-31
Hjärt-och lungsjukas förening i Ljusnarsberg är trots namnet en livaktig och växande grupp med mer än 100 medlemmar. Här om dagen gjorde man en bussresa tillsammans med kamraterna från Nora och Lindesberg. När ljusnarsbergarna klivit på var bussen helt fylld och det betyder att det totalt var ett 50-tal som deltog på resan däribland vi på Kopparbergar'n.

Vår chaufför, Torsten, tog oss först österut, förbi Kloten till Ramnäs, där vi steg ombord på kanalbåten M/S Strömsholm.

Strömsholms kanal har sin ena ände i Mälaren, men vår tur började alltså vid Schenströmska herrgården i Ramnäs. Därifrån gick båten uppför kanalen och ett vindlande system av vackra småsjöar. Två små slussar passerade vi också igenom under den drygt två timmar långa resan. Under färden serverades en god lunch och även kaffe innan vi nådde Virsbo, som var slutstation för vår båttur.

Torsten mötte upp med bussen, och körde oss vidare till Ängelsberg där färjan Petrolia väntade för att transportera oss ut till den unika Oljeön. Där ute berättade Beth Söderkvist och andra kunniga guider om öns, och ”den galne vetenskapsmannens” historia på ett medryckande sätt.

Ja, kan man tala om annat än galenskap, när en människa får för sig att frakta tunnor med råolja från USA via Stockholm, över Mälaren uppför kanalen till Ängelsberg, för att där utvinna lysfotogen ur oljan?

Nåja, riktigt galet var det kanske ändå inte, för företaget blev framgångsrikt, ända tills...
Men det är en annan historia!

Alla följde dock inte med ut till ön (en del hade varit där förut) utan vandrade under tiden i Skulpturparken, som i år firar tioårsjubileum. Årets tema är ”Energi Vatten” och innehåller olika konstärers tolkningar av detta. 

På hemvägen gjorde vi ett uppskattat stopp för eftermiddagsfika med bakelse på Elsa Anderssons konditori i Norberg innan bussen tog oss, smått dåsiga, tillbaka till respektive hemort.

Ett bildspel över hela resan finns att se här!

Text: Björn Öringbäck
Foto: Inger Aftonljus

Kommentera

mm mm