mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Stjernfors Herrgård

12-06-06
Den 28:e maj besökte LIHF (Ljusnarsberg Industri och Hantverksförening) Stjernfors Herrgård. Den ligger bara sex kilometer från Kopparberg och golfklubben ligger precis bredvid herrgården. Efter att ha samlats vid tingshuset åkte ca 15 personer till Stjernfors Herrgård för att få en rundtur av ägaren Ulf Anagrius.


Ulf Anagrius

Efter ett varmt välkomnande började han att berätta fakta om platsen, vilka som har bott här och vad som har hänt där genom alla år. Sedan började visningen av hans vackra hus.
Huset har en omfattande historia med många tavlor och en typiskt historisk herrgårdsinredning.
Hans historia imponerade på många. Ulf har mycket kännedom om allt som han visade oss och det märker man direkt.  


Ulf Anagrius berättar vilka som har ägt egendomen genom åren.



Herrgården

Efter besöket i huset gick vi vidare till tomten runtomkring. Ulf har en väldigt stor samling av olika saker som är indelade i ett flertal olika museala rum. Ett av de första rummen vi gick in var ett rum fyllt med olika sorters telefoner som har funnits genom åren.
Nästa rum som vi besökte var inrett som en gammal lanthandel med många olika gamla livsmedel, mediciner och andra föremål som var vanliga förr. Ulf visade upp många föremål som redan fanns förr och används fortfarande. Även om det är mer utvecklat nu, är det samma princip.


En bit av lanthandeln.


I ett hörn i samma rum fanns även ett litet skomakeri. När man gick en trappa upp fanns det ett stort antal gamla verktyg, tvättmaskiner, cyklar, dammsugare och väldigt mycket mer.
Hans samling är mycket stor, i en annan del av området fanns det en lokal som innehöll en stensamling. Det finns även antika bilar, motorcyklar och brandbilar, ett antal slädar och andra gamla fordon.


Skomakeri.

Efter visningen samlades alla och fikade lite som avslutning för att sedan åka hem igen.
Ulfs museum är en bra plats att besöka, det finns många intressanta saker där och genom Ulfs guidning får man mycket information om allt. Det var ett väldigt lärorikt och roligt studiebesök!

Text och foto: Lonneke van Dam

Kommentera

mm mm