mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Cirkus Wictoria i Kopparberg

12-06-01

Vi på Kopparbergar'n har alltid varit förtjusta i cirkus, även om besöken inte blivit så många på de senaste årtiondena. Men när nu Cirkus Wictorias affischer pockade på uppmärksamhet ifrån anslagstavlor, belysningsstolpar och ”gatupratare” kom minnena fram. Jag minns när jag som tonåring trängdes med andra ungdomar om att få hjälpa till med resningen av det stora tältet, för att på så sätt komma över en fribiljett, när ”cirkusen kommit till stan”.
Om man tillhörde de lyckliga som fick hjälpa till med iordningsställandet, eller de nästan lika lyckliga som fick stanna kvar efter föreställningen för att vara med om rivningen, spelade egentligen inte så stor roll. Brådskan var stor i båda fallen, och lönen var en ståplats ute vid tältduken. Men vi fick se cirkus!
Nej nu får det vara nog om det förflutna! Ska vi göra rätt för våra fribiljetter, får vi lov att berätta om Cirkus Wictorias föreställning i Kopparberg i stället.

Cirkus Wictoria ”föddes” 1986, men har bytt ägare ett par gånger, och nu senast den 1 mars 2009 då Karin och Lars-Åke Jonsson från Sysslebäck blev nya ägare till den. Det är alltså tredje säsongen nu som man turnerar, och i år har man utvidgat turneplanen till att även omfatta många platser i norra Sverige. Men nu över till föreställningen.

Det var högt tempo redan från start och olika artisterna avlöste varandra i snabb takt med ett varierat program, som varvade balansakrobatik, jonglerande, dressyr, clownerier och annat.
Däremot fanns inga nummer med vilda djur. Det är länge sedan som det blev förbjudet att visa upp de stora rovdjuren (och de flesta andra vilda djur också) annat än på de stora djurparkerna. Men djur är populära, särskilt bland barnen, och på Cirkus Wictoria kunde de möta både väldiga kameler, vackra små ponnyhästar, några lite ostyriga illrar och en anka!

Illern, som inte är det samma som en mink även om den liknar en, tämjdes av människan i urminnes tid för att jaga möss och andra skadedjur, precis som katten. Nadjas illrar kunde både hoppa genom ringar, slingra sig mellan pinnar i slalombanan och göra andra tricks, men hela tiden på sina egna lustiga villkor.

Den endast 12-årige Robin imponerade stort i sitt framträdande med en kombination av säker balans och skickligt jonglerande. Den grabben kommer säkert att gå långt!

En annan ung artist som lämnade starka intryck var den vackra Veronica som utförde ett estetiskt tilltalande balansnummer, där hon visade hur väl hon behärskar sina muskler.

Före pausen fick vi också se tre väldiga kameler, som lydigt följde sin tränares order även om utrymmet verkade lite väl begränsat för så stora djur. De vita lamadjuren som hoppade över de liggande kamelerna gav lite extra sagostämning åt det numret. 

Och så dök förstås den finska clownen upp i olika skepnader då och då, till framför allt barnens förtjusning. 

I pausen kunde man köpa mera godis och popcorn. Hanna Wåström med barnen Tove och Oliver fyllde på förrådet.

Det ena framträdandet avlöste det andra även efter pausen. En äldre och en yngre Zdenek svarade båda för fartfyllda inslag. Den äldre jonglerade med upp till sju bollar samtidigt och var även snabb som en kobra när det gällde att hantera klossar stora som tegelstenar. Den yngres hantering av diabolos var också imponerande.

Ja, listan skulle bli lång om jag skulle räkna upp alla skickliga artister som uppträdde i Cirkus Wictoria den här kvällen, men det blir kanske tillfälle att berätta mera nästa år, eftersom direktörsparet i finalen lovade att komma tillbaka till Kopparberg då.

Tältet var långt ifrån fullsatt denna kväll, så det är bara att hoppas att alla cirkusälskande ljusnarsbergare tar tillfället i akt och gör ett besök 2013!
Den som vill veta mera om Cirkus Wictoria kan få information, bilder mm på deras hemsida. www.cirkuswictoria.se/ 

 

Efter föreställningen frågade vi några ur publiken, vad de gillat bäst.

- Hästarna! svarar Sara och Alexandra, här med Saras mamma Erika Zedig.

Alla vi frågade var eniga om att det här var en bra och trevlig föreställning och vi hälsar Cirkus Wictoria välkommen åter.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm