mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Truck Stop i Högfors

12-07-19
På våra strövtåg i hemkommunen tog vi en kort paus i Högfors och eftersom vi var sugna på en kopp kaffe med nånting till, så klev vi in i ett hus som ibland kallas Rastgården. 

Det är ju ett lite lurigt namn som kanske får den oinvigde att tänka på kennel och kattpensionat, eller ännu värre, på fängelse. Fast egentligen är det så enkelt som en gård där man kan stanna och ta en rast när man är ute och reser. Är man fikasugna som vi, så kan man få kaffe och wienerbröd för högst överkomliga 25 kronor, och är man hungrig så kan man beställa god husmanskost också. 

Det senare intygar bland andra Annika Ringman och Gunnar Persson, som just avslutat sin måltid när vi anländer.

Det är Marjatta Murtoinperä och hennes son Harri som driver restaurangen vid kanten av riksväg 50, som också kallas Bergslagsdiagonalen. Just det här läget plus goda parkeringsmöjligheter har gjort stället uppskattat bland långtradarchaufförer. Många stannar här regelbundet och får sig ett mål mat på resan, och det handlar inte om så kallad skräpmat utan rejäl husmanskost. Är man riktigt hungrig så kan man också få lite extra på tallriken.

Att stället är populärt bland chaufförerna framgår också av hundratalet bilder som klär väggarna i matsalen. Det är Harri själv som fotograferat sina stamgästers fordon, och chaufförerna har sedan signerat de färdiga fotona.

Harri berättar att han inte fått fotografera ”hur som helst”. Fordonen är förarnas stolthet, och de vill bara att han ska fotografera när det är bra väder och bilarna är rena och blanka.

Harri berättar att så här på sommaren stannar en hel del turister vid rastgården men vintertid är det så gott som uteslutande långtradartrafiken som håller restaurangen med gäster.

Text och foto: Björn Öringbäckr................

Kommentera

mm mm